AKTUELNO

U Mađarskoj se sutra održavaju parlamentarni izbori na kojima će, prema svim prognozama, aktuelni premijer Viktor Orban uspeti da osigura treći uzastopni mandat, a četvrti od 1998. godine.

Prema najnovijim anketama, Orbanova stranka Fides i njen mali koalicioni partner Hrišćanske demokrate, osvojiće većinu od ukupno 199 mesta u parlamentu Mađarske, ali ne može se prognozirati tačno koliko zbog složenog izbornog sistema.

Fides je i na izborima 2010. kao i 2014. osvojio dvotrećinsku većinu nakon čega je usvojen novi ustav kojim je Orbanu omogućena velika koncentracija vlasti, piše AP.

Pravo glasa ima oko 8,3 miliona birača među kojima je i više od 378.000 ljudi koji ne žive u Mađarskoj već su uglavnom Mađari iz susednih zemalja sa dvojnim državljanstvom.

Mađarski žitelji za glasanje dobijaju dva listića - jedan sa imenom kandidatom njihovog okruga i jedan sa stranačkom listom, objašnjava AP.

Od 199 mesta u parlamentu, 106 pripada predstavnicima okruga, a 93 se dodeljuje na osnovu broja glasova koje su dobile pojedinačne stranke.

Građani koji imaju pravo glasa a ne žive u Mađarskoj glasaju samo za stranačku listu.

Posle 2010. godine Fides je značajno izmenio izborni sistem smanjivši broj poslanika sa 386 na 199 i eliminisao drugi krug izbora što je nanelo štetu manjim strankama koje su mogle da formiraju koalicije nakon prvog kruga.

Orban i Fides fokusirali su se ovog puta na jednu poruku - potrebu da se zaustave migracije i odbrani Mađarska od spoljnih uticaja kao što su milijarder Džordž Soroš, UN, nevladine organizacije i Evropska komisija, piše Ekonomist.

Da je Orbanova desničarska populistička partija Fides daleko ispred svojih protivnika, pokazuju ankete, dok se, ističe magazin Ekonomist, podeljena opozicija prepucava oko toga čiji bi kandidati trebalo da se povuku u lokalnim izbornim jedinicama, kako bi se ujedinili iza jednog kandidata po okrugu koji je protiv Fidesa.

Socijalisti, najveća levičarska stranka, svoju podršku pružili su kandidatu za premijera Gergeliju Karačonju koji predvodi malu liberalnu i zelenu stranku Dijalog.

Prognoze su da će Demokratska koalicija nekadašnjeg premijera Ferenca Djurčanja i nacionalistička partija Jobik Gabora Vone biti jedine opozicione grupe koje će preći cenzus od pet odsto i ući u parlament.

Ekonomist pak predviđa da će nacionalistička partija Jobik, koja se okrenula ka centru, zauzeti drugo mesto na izborima.

Kao najbolju nadu nekom "očajnom opozicionom čelniku", magazin navodi mogućnost da Fides ne osvoji apsolutnu većinu glasova, što bi omogućilo liberalima i levičarima da formiraju manjinsku vladu, uz prećutnu podršku Jobika.

Takva situacija je, ipak, malo verovatna, ocenjuje britanski magazin.

Pročitajte još: Bivši predsednik Lula da Silva najavio da će se predati

#Izbori

#Mađarska

#parlament

'