AKTUELNO

Hiljade pravoslavnih hrišćana iz mnogih zemalja širom sveta okupilo se danas u Crkvi Svetog groba povodom drevne ceremonije Svetog ognja.

Oni su strpljivo čekali i u toj crkvi, u kome je prema hrišćanskom verovanju Isus Hrist razapet, sahranjen i vaskrsao, i oko nje da se pojavi Sveti oganj, preneo je Asošijetid pres.

Tokom rituala koji datira od pre najmanje 1.200 godina i koji se ponavlja svake godine najviši pravoslavni sveštenici ulaze s neupaljenim svećama u edikulu u kojoj je Isusov grob, gde provereno nema nikavog zapaljivog sredstva.

Vernici ih čekaju ponekad samo pet minuta, a nekad satima. Vatra se pojavljuje tokom molitve jerusalimskog patrijarha Teofila Trećeg.

Kada sveštenici izađu nose sveće koje je upalio Sveti oganj, što se smatra porukom vernicima s nebesa, na radost ljudi oko grobnice. Oni pale svežnjeve od po 33 sveće od kojih svaka simbolizuje po jednu godinu Isusovog života.

Mnogi ih potom nose u crkve na Zapadnoj obali i širom sveta, gde vernici čekaju da slave dolazak Blagodatnog ognja, kako ga zovu, prenela je palestinska novinska agencija Wafa.

U Ramali, gde žive palestinski hrišćani, skauti i mnogi stanovnici su čekali dolazak Svetog ognja iz Jerusalima.

Katoličke crkve proslavile su Uksrs prošle nedelje, a pravoslavne ga slave sutra.

#Isus

#Jerusalim

#Uskrs

'