AKTUELNO

Ministar inostranih poslova Meksika, Luis Videgaraj, ne isključuje mogućnost brzog ishoda pregovora sa Sjedinjenim Državama i Kanadom o revidiranom Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Šef meksičke diplomatije naglasio je da se napredak ostvaruje u raznim oblastima o specifičnim pitanjima koja su predmet pregovora, napominjući da se u četvrtak sastao sa glavnim američkim i meksičkim pregovaračima u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Dodao je da će se šefovi tri pregovaračka tima ponovo danas sastati u glavnom gradu SAD-a.

- Teško da ćemo videti sporazum u narednih nekoliko dana, ali se ne može isključiti ni to da dođe do brzog rezultata - rekao je on u intervjuu za domaću tv, Televisa.

Posle više od osam meseci tromih pregovora o prekomponovanju NAFTA sporazuma, tri zemlje žele da rešenje postignu što je pre moguće, navodeći potrebu da se proces okonča pre predsedničkih izbora u Meksiku 1. jula, dodaje britanska agencija.

Foto: Wikipedia

- Bez sumnje, ovaj posao napreduje - rekao je Videgaraj.

Njegovi optimistički komentari poklapaju se sa slično pozitivnim ocenama koje je u četvrtak izneo kanadski premijer DŽastin Trudo u Kvebeku.

Glavni meksički trgovinski pregovarač, ministar ekonomije Ildefonso Gvahardo, izjavio je da bi tri zemlje mogle da izdaju saopštenje o napretku u pogledu revidiranog NAFTA sporazuma na regionalnom samitu u Peruu sledeće nedelje.

#Kanada

#Meksiko

#SAD

#Sporazum

'