AKTUELNO

Premijer Malezije Nadžib Razak objavio je danas raspuštanje nacionalnog parlamenta, više od dva meseca pre okončanja petogodišnjeg mandata, čime se utire put parlamentarnim izborima, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se Nadžib nalazi pod teretom skandala od više milijardi dolara vezanog za zloupotrebu državnog fonda i pod pritiskom je da aktuelnoj vladajućoj koaliciji donese ubedljivu pobedu, dok se suočava sa nezadovoljstvom glasača zbog rasta troškova života, kao i izazovom be presedana u vidu kandidature njegovog bivšeg mentora i nekadašnjeg premijera Mahatira Mohamada.

Rojters navodi da je Nadžib saopštio da se sastao sa malezijskim kraljem Muhamadom V, koji nosi i titulu sultana od Kelantana, kako bi dobio dozvolu za raspuštanje parlamenta.

- Kralj je preporučio da parlament bude raspušten od subote 7. aprila - naveo je Nadžib u saopštenju. Navodi se da izbori moraju da budu održani u roku od 60 dana od raspuštanja parlamenta, a datum glasanja trebalo bi da bude saopšten naredne nedelje.

#Malezija

'