AKTUELNO

Izraelski premijer Benjamim Netanijahu izjavio je danas da će Kanada, Italija i Nemačka, prema dogovoru postignutom sa UN, prihvatiti neke od Afrikanaca, koji traže azil u Izraelu.

Izraelska vlada je prethodno objavila da je sa agencijom UN za izbeglice postigla veoma značajan sporazum prema kome će mnogi od 16.000 Afrikanca, koji traže azil u Izraelu, biti upućeni u zapadne zemlje, a ne vraćeni u afričke kako je ranije bilo planirano.

- Ovo je jednistven dogovor komesara UN i Izraela da 16.250 ljudi bude prebačeno u razvijene zemlje kao što je Kanada, ili Nemačka i Italija - rekao je Netanijahu u direktnom televizijskom obraćanju, prenela je agencija Rojters.

Prema njegovim rečima, visoki komesar UN se obavezao da to organizuje i finansira.

Kancelarija izraelskog premijera je saopštila da je postignuto "razumevanje bez presedana" sa agencijom UN za izbeglice i da će više od 16.000 Afrikanaca biti upućeno u razne zapadne zemlje.

Taj sporazum će biti sproveden u tri faze u narednih pet godina, a oni koji budu ostali u Izraelu biće integrisani i biće im odobren status.

Prema ranijim planovima, migrantima je izraelska vlada dala rok da do 1. aprila napuste zemlju i odu u neimenovanu afričku zemlju, a za to bi dobili 3.500 dolara i avionsku kartu. U suprotnom, bilo je predviđeno da budu zatvoreni na neodređeno vreme.

Afrikanci, skori svi iz Eritreje i ratom razorenog Sudana, zbog toga su održali više protesta, ističući da veoma cene Izrael, ali da strepe od proterivanja. Izrael smatra da većina od skoro 40.000 migranata traži posao i da stoga nema obavezu da ih zadrži, navodi AP.

#Izrael

'