AKTUELNO

Uz Veliku Britaniju još 24 zemlje su proterale neke ruske ddiplomate, najmanje njih 116.

Izraelski ministar gradjevinarstva Joav Galant izjavio je danas da Izrael mora da radi ono što mu je u interesu, a ne u interesu drugih, i da po svoj prilici neće, poput zapadnih zemalja, proterati ruske diplomate zbog nedavnog trovanja bivšeg špijuna Rusije u Velikoj Britaniji.Galant, bivši vojni komandant zadužen za jug Izraela, rekao je da Rusi ne smatraju Izrael neprijateljem iz više razloga.

- Pre svega jer mi delimo neke ideje i interese. Drugo zato što ima više od milion imigranata koji su došli iz Rusije u Izrael i ruska administracija ih vidi kao gradjane, ili stare gradjane, ili veterane Rusije. I treće moramo se setiti šta su proporcije i šta su razdaljine - rekao je on, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Taj ministar, član užeg sastava Vlade Izraela zaduženog za bezbednost, rekao je da je za Izrael Rusija sada u zadnjem dvorištvu, aludirajući na prisustvo ruske vojske u Siriji.

Zato Izrael, iako bi trebalo da se ponaša kao deo zapadnog sveta, takodje bi trebalo da bude ponosan što može da pregovara, razgovara i živi pored Rusa, rekao je Galant.

- To je ono što mi radimo - dodao je on.

Ocenio je da je do sada Izrael manevrisao pažljivo i dobro u vrlo komplikovanoj situaciji jer su, kako je naveo, "Rusi ovde", objasnivši da se o proterivanju ruskih diplomata nije razgovaralo u bezbednosnom kabinetu.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela u medjuvremanu nije htelo da komentariše da li Izrael planira da preduzme akcije protiv ruskih diplomata u znak solidarnosti sa Britancima ili da li je neko to tražio, prenose izraelski mediji.

#Izrael

#Rusija

'