AKTUELNO

Velika Britanija kao poverljive drži neke informacije o saradnji s Organizacijom za zabranu hemijskog oružja (OPCW), kako bi manipulisala podacima o slučaju "Skripalj", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Čak i informacije o odnosima Londona sa OPCW su poverljive. O onome što se tamo dešava saznajemo jedino iz medija. Šta je cilj tih informacija? Sa jedne strane, one nagoveštavaju da London sarađuje sa međunarodnom organizacijom a to očito znači da se podiže nivo poverenja u ono što govore britanski zvaničnici. Sa druge strane, to su nezvanične informacije koje se mogu dodatno prilagoditi - rekla je Zaharova za televiziju Rusija 1.

Prema njenim rečima, kako prenosi Tas, "curenja" informacija u britanske medije navode da su predstavnici OPCW imali pristup Skripaljima.

- A kako su predstavnici OPCW znali ko im je prikazan, ko su stvarno te osobe, da li su oni Skripalji ili ljudi koji liče na Skripalje? - zapitala je Zaharova.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka pronađeni su 4. marta bez svesti na klupi u Salsberiju i prebačeni su u bolnicu u kritičnom stanju.

Utvrđeno je da su otrovani nervnim agensom "novčok", a Velika Britanija je optužila Rusiju da je umešana u njihovo trovanje, ali za to nije pružila nijedan dokaz. Rusija je te navode demantovala.

#London

#Marija Zaharova

'