AKTUELNO

Ruski ministar je podvukao i da Rusija potpuno profesionalno pristupa slučaju trovanja agenta Sergeja Skripalja.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je povodom slučaja trovanja nervnim agensom u Engleskoj bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke, da je Velikoj Britaniji "bolje da obuzda nerve" i da su pitanja koja Moskva postavlja Londonu u vezi sa tim slučajem "potpuno profesionalna".

TASS prenosi da je Lavrov o slučaju trovanja nekadašnjeg pukovnika ruske vojne obaveštajne agencije GRU govorio na pres konferenciji nakon razgovora sa šefom japanske diplomatije Taroom Konoom.

- Bilo bi dobro za sve, a pre svega za London, kada bi britanske vlasti obuzdale nerve i pokušale da ostanu mirne - kazao je Lavrov.

Navodi se da je on ocenio da je time što je London na brzinu izneo optužbe na račun Rusije iako je istraga još uvek u toku "veoma zanimljiv presedan pridodat anglosaksonskom pravosudnom sistemu".

Lavrov je izneo i tvrdnju da Moskva u vezi sa slučajem Skripalja postavlja profesionalna i konkretna pitanja.

- Naša pitanja su potpuno profesionalna, jasna i konkretna, nema ničega nevažnog u vezi sa njima što ne može da se kaže u vezi sa pozicijom britanske vlade - naveo je Lavrov.

Skripalj i ćerka Julija 4. marta pronađeni u nesvesnom stanju na klupi u Salisburiju, nakon čega su hospitalizovani i nalaze se u teškom stanju, a britanske vlasti optužile su Rusiju za trovanje, što je Moskva odbacila.

Pročitajte još: PESKOV: Velika Britanija da pruži dokaze ili izvinjenje

#Britanija

#Sergej Lavrov

'