AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu, tokom telefonskog razgovora, da su neosnovane optužbe da Moskva stoji iza trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćere Julije u Britaniji , saopštio je Kremlj.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson danas je rekao da je " sve apsurdnije negiranje Rusije odgovornosti za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta", preneo je Rojters.

Portparol britanske premijerke Tereze Mej saopštio je danas da će Britanija komentarisati ishod predsedničkih izbora u Rusiji, na kojima je Putin osvojio novi mandat, kada bude imala uvid u procenu posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Portparol britanske premijerke dodao je da će se Nacionalni bezbednosni savet Britanije sastati u utorak kako bi razgovarao o daljim koracima u rastućoj diplomatskoj krizi između dve zemlje.

AP je ranije preneo da je Makron poželeo Rusiji uspeh u njenoj političkoj, demokratskoj, ekonomskoj i drušvenoj modernizaciji, nakon što je Putin osvojio još jedan mandat na predsedničkim izborima u Rusiji.

U telefonskom razgovoru sa Putinom, Makron je potvrdio svoju posvećenost konstruktivnom dijalogu između Rusije, Francuske i Evrope, saopšteno je iz francuske predsedničke kancelarije.

Makron je pozvao ruske vlasti da rasvetle odgovornost oko trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji i čvrsto povrati kontorlu nad potencijalnim programima koji nisu prijavljeni Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Makron je, takođe, izrazio zabrinutost zbog istuacije u severnom sirijksom gradu Afrinu i istočnoj Guti, pozvavši Rusiju da da sve od sebe da sukobi i stradanje civila u tim područjima prestanu.

Pročitajte još: Čepurin: Narod podržao kurs predsednika Putina

#Emanuel Makron

#Razgovor

#Vladimir Putin

#telefon

'