AKTUELNO

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić uključio se u Novo jutro TV Pink i rekao da je iz ugla izraelske pozadine noć prošla nešto lakše.

Nikolić je otkrio da je zabeležen jedan prodor bespilotne letelice u Gornjoj Galileji iz pravca Libana, kao i obaranje jednog projektila zemlja-zemlja nad grupom severnih prigradskih naselja Haife po imenu Krajot.

- Premda je jučerašnji dan bio obeležen desetinama granatiranja, ipak po prvi put posle nekoliko dana nije bilo projektila iz udaljenih lokacija lansiranja. Ciljani su Zapadna, Gornja i Donja Galileja - naveo je Nikolić.

Foto: TV Pink Printscreen

Nikolić je rekao i da se sada jasno vidi da se težište predostrožnosti preselilo na sever, čime su obuhvaćena i naselja koja su tokom proteklih 12 meseci bila pošteđena.

- Važno je naglasiti da su u opasnosti civili zaista svih segmenata izraelskog društva: Jevreji, Arapi, muslimani, hrišćani, beduini, Gruzi, Čerkezi - naveo je Nikolić.

Sofija Tasić, spoljnopolitički komentator, rekla je da Izrael kaže sam da ratuje na sedam frontova.

- Tu se čak računa i Sirija i Irak i Iran, tako da, to kad kaže da ratuje. Iz Iraka je ispaljena raketa koja je gađala najjužniji grad Izraela, to je jedno od najluksuznijih mesta na ovom svetu - navela je Tasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekla, priča se da je Hasan Nasralah ubijen tako što je 80 bombi sa eksplozivom od jedne tone gađalo zgradu u kojoj se on nalazio, 14 spratova ispod zemlje.

Mohamed Naphan, bivši palestinski ambasador u Srbiji, kaže da je delimično tačno da Izrael ratuje na sedam frontova.

- Ali, nije sam Izrael, ratuju i Amerikanci, Englezi, Francuzi, Nemci. Makron kaže da je protiv, ali šalje municiju Izraelu. Gospodin Bajden već godinu dana govori o prekidu vatre - kazao je Naphan.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, Bajden bi za minut mogao da zaustavi taj sukob.

Prof. dr Duško Tomić, sa Univerziteta za bezbednost i globalne studije američkog Univerziteta u UAE, kaže da je Izrael podigao 360.000 vojnika, preduzeli su niz obaveštajnih prodora.

Foto: TV Pink Printscreen

- Rezultat tih prodora jeste neutralisanje i Hezbolaha i Fataha, njihovih glavnih komandanata i operativaca. U napadu na vrhovnog lidera Hezbolaha korišćene su nove bombe, namenjene za uništavanje bunkera i podzemnih objekata - kazao je Tomić.

Kako kaže, Iran u ovom trenutku nije u mogućnosti da se suprotstavi Izraelu.

Autor: Marija Radić