AKTUELNO

Izraelska vojska ubila je lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u seriji napada na južno predgrađe Bejruta, što predstavlja veliki udarac libanskom pokretu i njegovim saveznicima. Saopštenje o smrti lidera libanske milicije usledilo je nakon spekulacija o sudbini Nasralaha, koji je tri decenije vodio Hezbolah.

Hezbolah, koji Velika Britanija, SAD i drugi smatraju terorističkom organizacijom, više je od milicije. To je takođe politička partija, sa predstavništvom u libanskom parlamentu i deo vlade. Ima značajnu bazu podrške i deo je libanskog društva.

Analitičari ocenjuju da ubistvo lidera libanskog pokreta predstavlja najalarmantniju eskalaciju u skoro godinu dana rata između šiitske militantne organizacije i Izraela.

Ubijen Nasralah i drugi komandanti

Odmah nakon ratobornog govora izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na Generalnoj skupštini UN – gde se činilo da je direktno pretio Iranu, kao i obećao da će nastaviti da "degradira" Hezbolah – počeli su da se pojavljuju prvi izveštaji o velikom udaru.

Za manje od sat vremena, izraelski novinari koji su povezani sa odbrambenim i bezbednosnim establišmentom zemlje sugerisali su da je Nasralah bio meta i da je bio u zoni štaba u vreme napada. U subotu ujutro, izraelska vojska je saopštila da je ubijen.

U saopštenju IDF se navodi da je osim Nasralaha ubijen i komandant Južnog fronta Hezbolaha, Ali Karaki, kao i drugi komandanti te grupe.

Nasralah se našao na meti napada dok je bio u centralnom štabu Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta poznatom kao Dahijeh. Kako navodi IDF, sedište Hezbolaha je pod zemljom, sakriveno ispod stambenih zgrada u toj četvrti.

Foto: Tanjug/AP/Hussein Malla

"Napad je izveden dok su se u štabu nalazili najviši zvaničnici Hezbolaha koji su pripremali i koordinirali terorističke aktivnosti protiv građana Izraela", dodaje se u saopštenju izraelske vojske, koja je operaciju u Bejrutu nazvala "Novi poredak".

Hezbolah je potvrdio da je njen vođa i jedan od njenih osnivača ubijen u izraelskom vazdušnom napadu, i najavio da će nastaviti da se bori protiv Izraela. U saopštenju se navodi da se Nasralah "pridružio svojoj mučeničkoj braći",

Kako će Hezbolah odgovoriti?

Još uvek je nepoznato kako će Hezbolah odgovoriti na ubistvo svog lidera. Hezbolah još uvek nije rasporedio svoje sofisticiranije rakete, uključujući precizno vođene rakete koje mogu da pogode duboko unutar Izraela, piše BBC.

Hajko Vimen iz Međunarodne krizne grupe sa sedištem u Briselu rekao je da je Hezbolah previše "institucionalizovan da bi mu se odrubila glava".

Indikacije su bile da grupa nije bila zainteresovana za veliku konfrontaciju sa Izraelom koja bi mogla da dovede do uništenja njegove infrastrukture i ubistva njenih ključnih lidera, što se upravo i dogodilo.

Takođe je postojala zabrinutost da bi bilo kakav širi sukob između Izraela i Hezbolaha mogao da primora druge grupe koje podržava Iran u regionu da se pridruže Hezbolahu u ovoj borbi. To je veoma opasan trenutak na Bliskom istoku sa nepredvidivim posledicama, piše u analizi BBC.

Sve oči uprte u Iran

Ubistvo lidera Hezbolaha od strane IDF-a predstavlja ogromnu eskalaciju i predstavlja veliku provokaciju za Iran, koji je glavna podrška libanskoj grupi.

Nasralahova smrt je "veliki gubitak i sramota" za Iran, rekao je Ali Fatolah-Nejad, direktor Centra za Bliski istok i globalni poredak sa sedištem u Berlinu.

Iran je do sada uglavnom bio po strani nedavnog rasplamsavanja sukoba između Izraela i Hezbolaha, ali Islamska Republika sada rizikuje da posmatra sistematsko rasparčavanje svog ključnog saveznika na Bliskom istoku.

Hasan Nasralah je na čelu Hezbolaha od 1992. godine, postavljajući lojalne komandante koji su pomogli da se od male lokalne milicije pretvori u verovatno najmoćniju nedržavnu silu na svetu.

Uz pomoć Korpusa Revolucionarne garde Irana, Nasralah je nadgledao stvaranje ogromnog arsenala projektila, od kojih većina danas preživljava pod zemljom.

Ali bez njega i mnogih visokih komandanata koje je Izrael nedavno ubio, organizacija će biti ozbiljno narušena, kako po ugledu tako i po sposobnosti.

Biće poziva na osvetu i sve oči će sada biti uprte u Iran da vide kako će reagovati.

Foto: Tanjug AP/Hussein Malla

Strah od dalje eskalacije sukoba

Desetine hiljada iranskih raketa, koje su stacionirane i usmerene na Izrael, dugo se smatraju ključnim strateškim sredstvom za sprečavanje izraelskog napada na Iran.

Uprkos anonimnim tvrdnjama Izraela - koje je IDF kasnije opovrgao - da je uništio do 50% Hezbolahovog raketnog arsenala, to je malo verovatno. I dok je komanda Hezbolaha ozbiljno oštećena, verovatno je da je zadržala značajan kapacitet.

Drugi iranski saveznici, uključujući Irak, Siriju i Jemen, imaju svoje rakete i bespilotne letelice, koje, iako nisu toliko značajne kao Hezbolahove, mogu da budu uvedene u igru – i to ne nužno samo protiv Izraela, već i protiv američkih ciljeva.

Zatim, tu su najvažnija pitanja: da li Iran može da prihvati ubistvo Nasralaha, ili bi i on mogao da bude uvučen u sve širi sukob, i da li je napad na vođu Hezbolaha bila namera Izraela da stvori uslove za napade na Iran, pita se "Gardijan".

U osnovi te zabrinutosti, iranska ambasada u Bejrutu osudila je izraelski vazdušni napad, rekavši u petak uveče – pre nego što je Izrael tvrdio da je Nasralah ubijen – da napadi "predstavljaju ozbiljnu eskalaciju koja menja pravila igre" i da će Izrael biti "kažnjen na odgovarajući način".

Izrael je u stanju najviše pripravnosti zbog opasnosti od konflikta širokih razmera nakon eliminacije vođe Hezbolaha, ali se nada da će njegova smrt dovesti do toga da ovaj pokret promeni kurs, izjavio je portparol izraelske vojske.

Dosad najveći trijumf Izraela protiv Hezbolaha

Izraelska tvrdnja da je ubio lidera Hezbolaha ojačaće njihovo uverenje da je ovo njihov najveći trijumf do sada protiv njihovog velikog neprijatelja.

Izrael je mobilisao još vojnika i kako se čini, izgleda da žele da ubrzaju i možda čak razmišljaju o kopnenom upadu u Liban. Ova izraelska akcija prestavljala bi masovnu eskalaciju.

Tokom poslednjih 11 meseci, bilo je stalnog sukoba između obe strane, ali uz veći pritisak Izraelaca. Ali sada su odlučili da idu napred, i biće zadovoljni onim što su uradili, jer, za razliku od rata protiv Hamasa, koji nisu očekivali, ovaj rat planiraju od 2006. godine i sada te planove sprovode, piše BBC.

Autor: Marija Radić