AKTUELNO

Saslušanje je otkrilo nove detalje o imploziji Titana, ali i kompaniji u čijem je vlasništvu bio.

Prvi snimak podmornice Titan nastao nakon smrtonosne implozije u junu 2023. objavljen je juče na javnom saslušanju o nesreći u kojoj je poginulo petoro ljudi. Snimak je napravila Obalska straža.

Ljudi u podmornici poginuli su kad je ogroman pritisak okeana prouzrokovao imploziju u blizini obale Njufaundlenda u Kanadi. U podmornici su bili britanski istraživač, Hamiš Harding, britansko-pakistanski biznismen, Šazada Davud, i njegov sin Sulejman, Stokton Raš, izvršni direktor OceanGatea, američke kompanije koja je bila vlasnik Titana, kao i francuski ronilac, Pol-Henri Nargeolet.

Saslušanje je otkrilo nove detalje o imploziji Titana, ali i kompaniji u čijem je vlasništvu bio.

Dosad neobjavljen snimak, nastao na dubini od 3776 metara, omogućio je javnosti prvi pogled na Titanov slomljeni repni konus na dnu Atlantskog oceana. Fragmenti podmornice takođe su vidljivi na dnu okeana. Nakon implozije pronašle su ih spasilačke ekipe.

Pomorski istražni odbor rekao je da Titanov odvojeni repni konus i drugi ostaci pružaju uverljive dokaze da je brod doživeo "katastrofalnu imploziju", izvestio je CNN. Tekstualne poruke koje je posada Titana poslala pomoćnom brodu Polarnom princu takođe su pružile novi uvid u nesreću.

U jednom trenutku tokom njegovog nesrećnog putovanja Polarni princ upitao je Titana može li još uvek videti pomoćni brod na informacionom displeju. Posada je odgovorila da je "sve u redu" te se nastavila spuštati.

Toni Nisen, bivši direktor inženjeringa za OceanGate, rekao je da je osećao kako ga požuruju da Titan što pre krene u okean, svedočeći da je 100% iskusio pritisak od najviših direktora kompanije.

Tim Katerson, koji je radio kao izvođač radova za OceanGate, posvedočio je u ponedeljak da mu nije bilo ugodno putovati Titanom zbog pitanja o konstrukciji broda od karbonskih vlakana i titana, izvestio je ABC News.

- Ne verujem da su kompoziti pravi materijal za podmornicu koja je pod spoljnim pritiskom - rekao je.

Katerson je takođe rekao da je svoje brige preneo nekolicini zaposlenih OceanGatea.

- Saslušanje je počelo prekjuče i očekuje se da će trajati dve nedelje. Svrha je otkriti činjenice vezane za kobnu imploziju Titana - rekao je Džejson Neubauer, predsednik Pomorskog istražnog odbora.

Takođe će istražiti svako potencijalno "loše ponašanje ili nemar".

Autor: Dubravka Bošković