AKTUELNO

Ciklon Boris hara Evropom noseći olujno nevreme i poplave koje su pogodile Češku, Poljsku, Austriju, Nemačku, Slovačku, Mađarsku i Rumuniju.

Tamara Mihajlovski iz Beča uključila se u Novo jutro TV Pink i rekla da ovako loša situacija sa poplavama nije zabeležena u proteklih nekoliko godina.

Ona je rekla da je najstrašnije bilo u donjoj Austriji i da je Beč za razliku od njih malo bolje prošao.

- Beč je danas i od jutros mnogo bolje nego što je bio. Za vikend je bila katastrofa, gde metro linije nisu radile, sve reke i dunav i kanal i Bečka reka sve su bile na ivici da preplave, nadležne službe zatvorile su parkove i mesta oko tih reka - rekla je Mihajlovski dodajućoi da ovakvu situaciju do sada nikada nisu imali.

Zbog nevremena i poplava u Austriji je evakuisano oko 1.00 ljudi.

- Već prošle nedelje su počeli da najavljuju da će biti veoma loše vreme za vikend i oni su na vreme počeli da stavljaju i džakovre sa peskom i počeli da gledaju koja bi to mesta mogla da budu preplavljena, kompanije su gde god je to moguće rekli svojim zaposlenima da ostanu u svojim domovima i rade od kuće - rekla je Mihajlovski.

Ona je rekla da iako je sada situacija znatno bolja nego što je bila za vikend život u Beču još uvek nije skroz normalizovan u similu kretanja još uvek ne funkcionišu sve metro linije. vidi se jako velika gužva u saobraćaju ali sve ostalo radi, prodavnice i škole rade iako su deca bilo juče oslobođena nastave, sve ostalo funkcioniše.

Profesor dr Aleksandar Valjarević sa Geografskog fakulteta rekao je u Novom jutru na TV Pink da ne očekuje neke ozbiljnije probleme u Srbiji zbog cikolna Boris jer smo mi C krak ovoga puta će nas zaobići.

On je rekao da kod nas neće biti problema sa Dunavom.

- Najviše je zahvaćen centralni deo Poljske kao i Slovačka, Češka i rumunija to je oko ciklona

Meteorolog Ivan Ristić rekao je u Novom jutru na TV Pink da je problem na Alpima i Karpatima gdesu izvorišta reka čoja korita nisu velika. On je dodao i da u Beču Dunav nije velik kao što je u Beogradu. - U celom regionu Alpa i Karpata počele su bujične poplave, svuda je palo oko 100 ml kiše za jedno veče i počele su bujične poplave - navodi Ristić.

Ristić je u Novom jutru na TV Pink objasnio kako je nastao Boris.

- Sa severnog pola je došao artički vazduh do Velike Britanije i Irske i napravio se polarni vrtlog u Severnom moru koji je prerastao u cikoln Boris koji je naravio haos u Evropi. Mi mso bili u oku tog cikoona i u njemu se obično ništa ne dešava i zbog toga smo bili bezbedni ali zato okolo je bio haos - kaže Ristić.

Prema njegovim rečima cikoln Boris napušta Evropu i seli se na Atlantik.

Autor: Dalibor Stankov