AKTUELNO

Situacija sa poplavama u mnogim evropskim zemljama, nakon što ih je pogodio ciklon Boris, i dalje je dramatična.

U Donjoj Austriji evakuisano sedam gradova

Iako su jake kiše koje je proteklih dana doneo ciklon Boris u Austriji tokom noći uglavnom prestale, situacija sa poplavama i dalje je teška, a u pokrajini Donja Austrija, koja je najteže pogođena, evakuisano je sedam gradova u oblasti Tulnerfeld.

Crveni krst je postavio sklonište za hitne slučajeve na sajmu u gradu Tuln, koje može da primi do 1.000 ljudi, prenosi bečki Kurir.

Nakon što je u poslednjih nekoliko dana u Donjoj Austriji palo pet do šest puta više od uobičajene količine mesečnih padavina, kiša je prestala, a prema najavama meteorologa, od danas do vikenda ne očekuju se velike količine padavina.

Foto: Tanjug AP/David Josek

Hitne službe su, međutim, i dalje konstantno angažovane, posebno u Donjoj Austriji, gde su u poplavama proteklih dana stradale četiri osobe.

Postoji i veliki rizik od odrona, a na planinama u Salckamergutu i ​​dalje ima do metar i po snega.

Zbog nevremena i dalje su prisutna velika kašnjenja i veliki broj otkazanih polazaka u lokalnom i međugradskom prevozu, a brojni putevi su i dalje zatvoreni.

Pojedine linije metroa u Beču i dalje ne rade, a restrikcije javnog prevoza u glavnom gradu Austrije trajaće verovatno do srede.

U Donjoj Austriji trenutno je neprohodno više od 250 puteva.

Foto: Tanjug AP/Heinz-Peter Bader

Gradonačelnik grada Nisa u Poljskoj, Kordijan Kolbjarc zatražio je od svih 44.000 stanovnika da se evakuišu zbog poplava.

- Molim vas da se evakuišete jer poplavni talas može biti visok nekoliko metara. To znači da će ceo grad biti poplavljen - rekao je Kolbjarc, a prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Dva vojna helikoptera stigla su sinoć u Nisu kako bi pomogli da se sanira nasip reke Nisa Klodska koji je oštećen.

Na mesto oštećenja nasipa stavljane su velike vreće, prenosi poljska agencija PAP.

U nekim delovima Poljske nivoi reka opadaju, saopštili su lokalni zvaničnici.

Foto: Tanjug AP/Krzysztof Zatycki

Gradonačelnik grada Klodžko, Mihal Pisko, izjavio je da se voda povukla i da je to pokazatelj da je najgore prošlo.

Poljska vlada je zbog poplava proglasila stanje prirodne katastrofe, a premijer Donald Tusk rekao je da će 233 miliona evra biti izdvojeno za žrtve poplava u zemlji i da će Poljska tražiti i pomoć od EU.

Najmanje 16 osoba poginulo je u poplavama koje su za vikend pogodile centralnu i istočnu Evropu zbog obilnih padavina koje je doneo ciklon Boris.

Autor: Aleksandra Aras