AKTUELNO

Viši turski zvaničnik potvrdio je danas da njegova zemlja želi da se pridruži BRIKS-u, ali nije rekao da li je već podneta formalna prijava za članstvo.

Novinska agencija Blumberg javila je juče da je Turska pre nekoliko meseci zvanično podnela zahtev za pridruživanje BRIKS-u. Upitan o izveštaju, Omer Čelik, portparol vladajuće partije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, primetio je da je Erdogan "više puta" ponovio da Turska želi da postane članica.

"Naš stav po ovom pitanju je jasan. Ovaj proces je u toku, ali nema konkretnih pomaka u tom pogledu. Naš predsednik je jasno rekao da Turska želi da učestvuje u svim važnim platformama, uključujući BRIKS", rekao je Čelik novinarima.

BRIKS savez su 2006. osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2010. godine. Nedavno je doživeo veliku ekspanziju i sada uključuje Iran, Egipat, Etiopiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Saudijska Arabija je rekla da razmišlja o pridruživanju, a Azerbejdžan je zvanično podneo zahtev.

Cilj BRIKS-a je da ojača glas globalnog juga. Članice alijanse pozivaju na „pravedniji“ svetski poredak i reformu međunarodnih institucija poput Ujedinjenih nacija, MMF-a i Svetske banke.

Erdogan, koji je na vlasti više od dve decenije, nastojao je da oblikuje nezavisniju spoljnu politiku Turske i ojača njen globalni uticaj. Zemlja je takođe frustrirana nedostatkom napretka u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom.

Erdogan je prošle nedelje rekao da Turska treba istovremeno da razvija odnose i sa Istokom i sa Zapadom.

„Ne moramo da biramo između Evropske unije i Šangajske organizacije za saradnju“, rekao je Erdogan o organizaciji za regionalnu saradnju koju su osnovale Kina i Rusija.

Očekuje se da će BRIKS razgovarati o prijemu novih članica na sastanku u Rusiji sledećeg meseca. Turska, koja se prostire na Evropi i Aziji, pridružila se vojnom savezu NATO-a 1952. godine. Počela je pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji 2005. godine, ali su zaustavljeni zbog zabrinutosti zbog demokratske regresije pod Erdoganovom administracijom i sporova sa Kiprom.

Ranije ove godine, ministar spoljnih poslova Hakan Fidan potvrdio je da Turska „istražuje nove mogućnosti saradnje sa nekoliko partnera na različitim platformama, kao što je BRIKS“.

Autor: Dubravka Bošković