AKTUELNO

Kada su došli radnici Centra za socijalni rad otkrili su svu patnju porodice sa šestoro dece. Ipak, svi kažu da su deca sita, čista, dobra u školi, a sve zahvaljujući majci koja sama brine o njima i svojim teško bolesnim roditeljima

Dečak je navodno hiperaktivan te je majka, da bi otišla do apoteke, odlučila da ga veže lancima u dvorištu "kako ne bi bilo iznenađenja".

Incident se dogodio početkom avgusta, a majka se sada suočava sa mogućnošću da joj trajno oduzmu dete i odvedu ga u hraniteljsku porodicu.

Više od polovine meštana sela se protive takvom scenariju i tvrde da dete ne bi trebalo uzeti majci.

"Plašila sam se da će pobeći"

Dečaka je vezanog lancima video komšija i odmah je pozvao policiju. Ubrzo je u dvorištu sve vrvelo, a stigli su i radnici Centra za socijalni rad.

Ustanovljeno je da je u pitanju mnogobrojna porodica i da se majka (34), koja je prošle godine ostala udovica, sama brine o čak šestoro dece. Najstarija devojčica ima 14, a petorica dečaka imaju od 3 do 11 godina.

Natalija Liska iz Centra za socijalni rad rekla je za ukrajinske medije da porodica nije zavedena u njihovom sistemu.

"Majka sama odgaja decu. Najstarija ćerka živi sa babom i dedom, a dečaci su sa majkom. Deda i baba pomažu ženu koliko su u mogućnosti, ali oni nažalost imaju ozbiljne zdravstvene probleme, deda ima dijabetes, a baka rak. Oni dolaze i čuvaju decu kad god su u mogućnosti", navela je Liska.

Natalija je rekla da je slučaj vezivanja dečaka prijavljen 12. avgusta i objašnjava da je tog dana majka morala da odjuri u apoteku kako bi dedi kupila lek.

"Dečak je hiperaktivan. Majka sama kaže da ne stigne ni da se okrene, da je on već odjurio negde. Zato je, da on ne bi pobegao iz dvorišta, odlučila da mu stavi lanac oko noge i veže ga. Ovo nije način da obuzdaš dete, ma koliko problema da imaš", kaže direktorka Centra za socijalni rad.

Dete oduzeto majci

Ovaj slučaj iznenadio je i nastavnike u školi koju dečak pohađa. U šoku su slegali ramenima kada su čuli šta se desilo. Kažu da nije bilo naznaka da je porodica disfunkcionalna i kažu da je dečak veoma inteligentan, sposoban i da ima neverovatno pamćenje.

"Ovo je normalna porodica. Iako ima mnogo dece, svi su uvek čisti i uredni, lepo obučeni. On uvek ima sve knjige i sveske. Da, i u školi ga smatramo hiperaktivnim. On nema uspostavljenu dijagnozu, ali je imao pomoćnika u nastavi. Ima fenomenalnu moć pamćenja, dobro uči", rekla je direktorka škole Natalija Floreskul.

Kaže da nemaju objašnjenje šta se dogodilo tokom raspusta, kao ni zašto je majka pribegla ovakvoj meri.

Centar je dete izmestio iz porodice i dečak je odveden u bolnicu. Protiv majke je podignuta prijava i postoji velika verovatnoća da će joj dete trajno biti oduzeto.

"Naravno da je majka zabrinuta. Kada je dečak odveden u bolnicu i ona i baka su odjurile tamo i odnele stvari i hranu. Obe su bile uplakane. Ali, šta da radimo? Postoji dobra, hraniteljska porodica, majka je bivša direktorka vrtića, psiholog, odgaja četvoro dete", kaže Liska.

Očekuje se da će majka biti pozvana na sud, gde će biti odlučena definitivna sudbina ove porodice.

Meštani u selu kažu da je majka preterala i da nije trebalo da veže dečaka, ali se oštro protive njegovom izmeštanju iz porodičnog doma.

"Oni su normalna porodica, nikad se niko nije žalio na njih. Otac te dece je iznenada umro, ta žena sve sama drži i još brine o bolesnim roditeljima. Ona sama popravlja po kući, sve održava čistim, brine o svima njima i deca nisu gladna", rekao je jedan meštanin.

Autor: Snežana Milovanov