AKTUELNO

Prema prvim informacijama, najmanje pet osoba, uključujući i 14-godišnju devojčicu, poginulo je u ruskom napadu na 12-spratnu zgradu u Harkovu.

Pored toga, ranjeno je oko 50 ljudi. Nije isključeno da među ruševinama ima preživelih, ali zarobljenih stanovnika, usled čega se oglasio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je i objavio snimak urušene zgrade nakon napada.

- Ruski napad na Harkov bio je direktan napad na ljude, na običnu zgradu. Sve službe su trenutno uključene u akciju spasavanja. Zahvaljujem svima koji u ovom trenutku pomažu da se spasu životi - napisao je Zelenski.

Kritikovao i Zapad

- Ovaj napad je izveden upotrebom ruske vođene vazdušne bombe – napad koji je mogao biti sprečen da su naše odbrambene snage imale mogućnost da unište ruske vojne letelice u svojim bazama. Potrebne su nam čvrste odluke naših partnera da zaustavimo ovaj teror - rekao je Zelenski.

"Ruski okupatori devojčicu su ubili na igralištu", naveo je gradonačelnik HarkOva Ihor Terehov na Telegramu.

Podsetimo, Zapad i dalje ne dozvoljava da se njihovo oružje dugog dometa upotrebi u napadu na vazdušne baze duboko u Rusiji.

- Ovo je apsolutno legitimna potreba. Nema racionalnog razloga za ograničavanje odbrane Ukrajine. Potrebne su nam sposobnosti za dugotrajne udare i puna primena sporazuma o protivvazdušnoj odbrani za Ukrajinu. To su mere spasavanja života - dodao je.

Autor: Iva Besarabić