AKTUELNO

U jeku predsedničke trke u Sjedinjenim Američkim Državama i susretu dvoje kandidata u debati koja će se održati 10. septembra, ceo svet prati brojna istraživanja u kojima je, za sada, Donald Tramp u prednosti u odnosu na Kamalu Haris, a da li će tako ostati ili će trka biti neizvesnija, ostaje nam da vidimo.

Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, osvrnuo se na najnoviju optužnicu protiv Donalda Trampa, koja se odnosi na njegovo navodno opiranju mirne predaju vlasti, nakon što je 2020. godine izgubio od Džozefa Bajdena.

Ovo ne može izbaciti Trampa iz izborne trke, ali jeste jak udarac i veliki pritisak. Međutim, ovo je bilo za očekivati, jer je ostalo samo 69 dana do izbora, malo je ostalo, a velika se borba vodi u ovim kolebljivim državama. Razlika je veoma mala, u nekim državama Kamla vodi, u nekima Tramp, ali sve se meri u procentima od jedan, dva posto -rekao je Marinković i dodao:
Demokratska stranka je uspela uz pomoć Nensi Pelosi i Baraka Obame da podigne rejting Kamale Haris, a dalja strategija je da se pritisak pojača, otud i nova optužnica tužioca Smita. Tramp je već bio optužen za to, ali je tužba bila odbačena. Teško da postoje slučajnosti, ovo je već sve dogovoreno-rekao je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

Marinković je dodao da će debata, koja će biti održana 10. septembra, dosta odlučivati o ishodu predsedničkih izbora.

Koliko smo mogli da vidimo u onoj debati u julu između Trampa i Bajdena, tu je Tramp dobio nekoliko procenata podrške, što je dovelo do sklanjanja Bajdena iz izborne trke. To vam govori o uticaju ljudi oko njega, a i o značaju koji ima debata. Tramp je naročito posle atentata u Pensilvaniji vodio za nekoliko procenata -rekao je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Predrag Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, ističe da ovo što se radi Donaldu Trampu, kao bivšem predsedniku, nije zabeleženo u istoriji SAD-a.

Ovo što su oni uradili Trampu je velika bruka za SAD i degradacija njihovog pravosuđa. Nije zabeleženo da se ijedan bivši predsednik ovako tretira. Ova kampanja se vodi tako filmski, suze su mi krenule kada sam gledao demokratsku konvenciju. Sad se tek sprema prvi intervju Kamale Haris. Ona 10. septembra, kada bude debata, traži da mikrofon bude uključen u svakom trenutku. Računa na svađi sa njim, a pošto je žena, provociraće ga da bi on uskočio i da bi ispalo da se nedolično ponaša -rekao je Miletić.

Autor: Iva Besarabić