AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron negira da je pritvor osnivača društvene mreže Telegram Pavla Durova politička odluka.

- Ovde čitam lažne informacije o Francuskoj nakon hapšenja Pavla Durova. Francuska je najviše posvećena slobodi izražavanja i komunikacije, inovacijama i preduzetništvu. Tako će i ostati. Pod vladavinom prava, na društvenim medijima, kao i u stvarnom životu, slobode se ostvaruju u okvirima utvrđenim zakonom radi zaštite građana i poštovanja njihovih osnovnih prava - rekao je Makron.

- Hapšenje predsednika Telegrama u Francuskoj dogodilo se u okviru tekuće sudske istrage. Ovo nikako nije politička odluka. Odluka je na sudijama - istakao je on.

Durov je optužen da je na Telegramu odbio da sarađuje po pitanjima finansijskog i sajber kriminala, prenose mediji pozivajući se na francusku policiju.

Ranije je pres-služba francuskog spoljnopolitičkog resora saopštila da neće komentarisati hapšenje Durova iz „poštovanja nezavisnosti pravosudnog sistema“.

Podsetimo, francuski mediji su u subotu uveče javili da je osnivač Telegrama Pavle Durov priveden na aerodromu „Burže“. Durov je priveden kada je izlazio iz privatnog aviona, koji je navodno stigao iz Azerbejdžana.

Autor: Dubravka Bošković