AKTUELNO

Poručnik Šahar Ben Nun (21), komandant padobranske izviđačke jedinice, poginuo je tokom borbi u južnom pojasu Gaze, potvrdila je izraelska vojska.

Prema prvobitnoj istrazi, sve se dogodilo juče oko 6.30 po lokalnom vremenu, kada su borbeni avioni F-15 izraelskog ratnog vazduhoplovstva gađali Kan Junis. Jedna od raketa, zbog tehničkog problema, nije klizila kako treba do cilja, već je pogodila zgradu u kojoj su bili smešteni padobranci.

Zgrada je bila udaljena oko 300 metara od planiranog cilja. Projektil je pogodio jedan od stanova, pri čemu su pogođeni vojnici koji su se nalazili u susednom stanu.

Pored poginulog 21-godišnjaka, povređeno je šest vojnika. Troje ima povrede srednje težine, a ostala trojica su prošla s lakšim povredama.

Izraelci tvrde da je došlo do kvara u navigacionom sistemu rakete, da je ovaj incident izuzetak i da se ništa slično ranije nije dešavalo.

Dodali su da su tokom akcije u Kan Junisu uništili tunel dug 1,5 kilometara u kojem se nalazilo skladište oružja i eksploziva.

Autor: Dalibor Stankov