AKTUELNO

Obaveštenje Teksaške komisije za zaštitu životne sredine (TCEK) stiglo je prošle nedelje, pet meseci nakon što je kancelarija Regije 6 Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), koja pokriva Teksas i okolne države, takođe obavestila SpaceX o kršenju Zakona o čistoj vodi za iste aktivnosti.

TCEK je naveo da je njegov ogranak u Južnom Teksasu primio žalbu 6. avgusta 2023. u kojoj se navodi da SpaceX „ispušta vodu iz sistema za hlađenje bez odobrenja TCEK“ i da je „regija Harlingen primila 14 žalbi u kojima se navodi da sistem za hlađenje hladi objekat ima negativne uticaje na životnu sredinu“, navodi se u dokumentu.

Naime, vazduhoplovne i svemirske kompanije, uključujući SpaceX, moraju da ispune državne i savezne propise kako bi dobile odobrenje od Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) za buduća lansiranja.

SpaceX je podneo zahtev za dozvolu da sprovede do 25 lansiranja i sletanja svemirske letelice Starship i Super Heavy rakete godišnje u svojoj bazi u Boka Čiki. Obaveštenja o kršenju mogu da odlože ova odobrenja i rezultiraju novčanim kaznama, daljim istragama i krivičnim prijavama protiv kompanije koju poseduje Ilon Mask.

U postu na društvenoj mreži X, kompanija SpaceX je saopštila da su im regulatori rekli da mogu da nastave sa lansiranjem uprkos obaveštenjima o kršenju. „Tokom našeg stalnog angažmana sa TCEK i EPA, posebno smo pitali da li treba da isključimo sistem za hlađenje i bili smo obavešteni da se operacije mogu nastaviti“, saopštila je kompanija. Nijedan regulator nije komentarisao ovu izjavu.

U međuvremenu, 25. jula 2024, istraživač životne sredine TCEK-a je izvršio reviziju usklađenosti propisa o otpadnim vodama i otkrio da je SpaceX ispuštao industrijsku otpadnu vodu bez dozvole četiri puta između marta i jula ove godine.

Tokom prvog probnog leta u aprilu prošle godine, energija rakete izazvala je eksploziju betonske lansirne rampe, a letelica je eksplodirala u vazduhu. Komadići betona završili su u blizini staništa ugroženih vrsta, a vatra je zahvatila 3,5 hektara državnog parka Boka Čika. Grupe za zaštitu životne sredine su potom podnele tužbu protiv SpaceX-a i FAA koji su odobrili lansiranje.

SpaceX je zatim ubrzao renoviranje rampe i instaliranje novog sistema za hlađenje vode, ali je izbegao proces izdavanja dozvole koji zahteva poštovanje ograničenja za ispuštanje zagađivača i podnošenje plana za tretman otpadnih voda. Prvo potpuno testiranje sistema sprovedeno je u julu 2023. godine, a EPA je pokrenula istragu i zatražila informacije o ispuštanju otpadnih voda.

Uprkos obaveštenjima o kršenju propisa, kompanija je nastavila sa trećim probnim letom Starship 14. marta koristeći neovlašćeni sistem. Inženjer zaštite životne sredine Erik Roš ukazao je na ozbiljne nedostatke u zahtevu za dobijanje dozvole.

Prekoračen rok

Takođe je napomenuo da je SpaceX trebalo da se prijavi za dozvolu u roku od 30 dana nakon što ga je obavestila EPA. Kompanija nije podnela svoj zahtev do 1. jula, oko 110 dana kasnije, prema dostupnim TCEK dokumentima.

„Godinama krše propise o otpadnim vodama i čini se da to nastavljaju da čine uz blagoslov FAA“, rekao je Roš. SpaceX je u svom saopštenju naveo da njegov sistem hlađenja „ne šteti životnoj sredini“. Kompanija tvrdi da su druge dozvole koje su dobili već odobrene za upotrebu, a po pitanju koncentracije žive, SpaceX je naveo da u njihovim uzorcima "nije pronađen nivo žive koji se može detektovati".

Ali u julskom zahtevu za dozvolu se navodi da je koncentracija žive na jednoj tački ispuštanja bila 113 mikrograma po litru, dok državni kriterijumi zahtevaju nivoe koji nisu veći od 2,1 mikrograma po litru.

Autor: Dubravka Bošković