AKTUELNO

Nakon što su dve osobe preminule od Oropouche groznice u Brazilu, bolest je stigla i do Evrope. Dve osobe koje su posetile Kubu, 26-godišnja žena i 45-godišnji muškarac, razvile su simptome bolesti nakon povratka u Italiju.

Simptomi i zabrinutost stručnjaka

Nakon posete kubanskim provincijama, žena je dobila temperaturu i dijareju, dok je muškarac počeo da oseća simptome nakon putovanja u Havanu i Santjago de Kubu. Dr Deni Altman, profesor imunologije na Imperijal koledžu u Londonu, izrazio je zabrinutost i upozorio da situacija može postati nezaustavljiva.

Uticaj globalnog zagrevanja i pretnja od epidemije

Stručnjaci ističu da globalno zagrevanje može povećati izloženost ljudi virusima poput Oropouche. Postoji strah od potencijalne epidemije, a bolest može dovesti do neuroloških poremećaja, uključujući meningitis.

Upozorenje na klimatske promene

Dr Konketa Kastileti, koja vodi Odeljenje za virusologiju i nove patogene u bolnici blizu Verone, upozorila je na uticaj klimatskih promena i povećanje kretanja ljudske populacije na širenje virusa koji su nekada bili ograničeni na tropske predele.

Smrtni slučajevi u Brazilu i simptomi bolesti

Brazil je prijavio prve smrtne slučajeve od virusa širom sveta, a simptomi Oropouche groznice su slični simptomima dengue groznice. Žrtve su patile od intenzivnih bolova u stomaku, krvarenja i hipotenzije pre nego što su preminule.

Oropouche groznica izaziva veliku zabrinutost stručnjaka, a stiže i do Evrope, što podstiče strah od nezaustavljive epidemije. Uticaj klimatskih promena i globalnog zagrevanja dodatno otežava situaciju, postavljajući zdravstvene sisteme širom sveta pred izazov sprečavanja širenja ove opasne bolesti.

Autor: Jovana Nerić