AKTUELNO

Austrijanac poreklom iz Severne Makedonije glavni je osumnjičeni za pripremanje terorističkog napada na koncerte pevačice Tejlor Svift u Beču, potvrđuju austrijske vlasti.

Policija je saopštila da je u potpunosti priznao planove za napad. Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova postupa po zahtevu austrijskih vlasti za njegovu inspekciju

Glavni osumnjičeni za pripremu terorističkog napada na jedan od tri koncerta Tejlor Svift zakazana za danas, sutra i subotu u glavnom gradu Austrije, Beču, poreklom je iz Severne Makedonije, saopštila je austrijska policija na današnjoj konferenciji za novinare.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su od austrijske vlasti primile zahtev za proveru osobe koja je poreklom iz Severne Makedonije i koja je osumnjičena za planirani teroristički napad u Beču.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da postupa po zahtevu austrijskih vlasti da se proveri lice koje je poreklom iz te zemlje i koje se sumnjiči za planirani teroristički napad u Beču.

- Obaveštavamo vas da su austrijske vlasti uputile zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova da provere lice koje je poreklom iz Makedonije, a koje se sumnjiči za planirani teroristički napad u Beču. Postupamo po podnetom zahtevu – saopštavaju iz MUP-a

Ne otkrivaju nikakve detalje o kome se radi, niti iz kog mesta u Severnoj Makedoniji potiče njegova porodica.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner obavestio je da se za drugim osumnjičenima ne tragaju.

„Situacija je bila ozbiljna, situacija je ozbiljna. Ali možemo reći da je tragedija izbegnuta“, rekao je Karner.

Policija je saopštila da je glavni osumnjičeni, 19-godišnji Austrijanac iz Severne Makedonije, u potpunosti priznao svoje planove. Rekli su da je on "očigledno radikalizovan u pravcu Islamske države i misli da je ispravno ubijati nevernike".

Pre nekoliko nedelja, on se zakleo na vernost aktuelnom vođi terorističke Islamske države (IS) na internetu.

Austrijski bezbednosni organi saopštili su da je drugi osumnjičeni, 17-godišnji austrijski državljanin turskih i hrvatskih korena, uhapsile specijalne policijske snage u blizini stadiona na kojem su ove nedelje trebalo da se održe koncerti.

Imena osumnjičenih nisu saopštena

Austrijski bezbednosni zvaničnici kažu da su dvojica mladića htela da izvrše napad van stadiona, ubivši što je moguće više ljudi, koristeći noževe ili eksplozive domaće izrade.

Drugoosumnjičeni je pre nekoliko dana bio zaposlen u firmi koja je pružala usluge na mestu održavanja koncerata. Istražitelji su rekli da su u njegovoj kući pronašli obiman materijal povezan sa terorističkim organizacijama Islamske države i Al-Kaide.

Generalni direktor javne bezbednosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije Franc Ruf rekao je da je tokom jučerašnjeg pretresa kuće prvoosumnjičenog zaplenjeno više hemijskih supstanci i tehničkih sredstava.

U današnjem intervjuu za javni servis ORF, Ruf je rekao da istražitelji procenjuju dokaze zaplenjene iz kuća osumnjičenih.

„Dvojica uhapšenih su rođeni u Austriji, roditelji 19-godišnjaka su poreklom iz Severne Makedonije, a majka 17-godišnjaka je Austrijanka“, rekao je Ruf.

On potvrđuje da su imali dojavu stranih službi, nakon čega je obavljena istraga u kombinaciji sa znanjem austrijske obaveštajne službe. On nije izneo dalje detalje, kao što su imena osumnjičenih, u skladu sa austrijskim zakonom o privatnosti.

Austrijski kancelar Karl Nehamer je nakon jučerašnjih hapšenja u objavi na društvenoj mreži Iks objasnio da je bezbednosna situacija u vezi sa planiranim napadom veoma ozbiljna i da je pravovremenim odgovorom sprečena velika tragedija.

On kaže da islamistički terorizam ugrožava bezbednost i slobodu u mnogim zapadnim zemljama i da se upravo zbog toga neće odreći vrednosti poput slobode i demokratije, već su rešene da ih još žešće brane.

„Ove vrednosti su osnova našeg društva i čine nas otpornim na ekstremizam i terorizam. Važno je biti na oprezu, stati zajedno i preduzeti odlučnu akciju protiv radikalnog islamizma“, napisalo je austrijski kancelar.

Nije prvi put osumnjičen da je poreklom iz Makedonije

Ovo nije prvi put da je osumnjičeni za teroristički napad i simpatizer Islamske države poreklom iz Severne Makedonije.

Jedan od napadača, u terorističkom napadu u centru Beča, pre četiri godine posedovao je austrijski i severnomakedonski pasoš. Ubila ga je austrijska policija, ali su u prethodnom napadu 4 osobe poginule, a 17 je povređeno.

Hiljade razočaranih fanova

Sviftovo otkazivanje koncerta razočaralo je desetine hiljada fanova, od kojih su mnogi planirali da otputuju iz celog sveta u austrijsku prestonicu. Drugi su već stigli do vesti u sredu kasno.

Sviftova je trebalo da nastupi na stadionu Ernst Hapel u austrijskoj prestonici u četvrtak, petak i subotu u okviru turneje Eras.

Organizator događaja Barakuda mjuzik rekao je u postu na svom Instagram kanalu kasno u sredu da „nemamo drugog izbora osim da otkažemo tri zakazane koncerte radi bezbednosti svih“. Oni su naveli "potvrdu" vladinih zvaničnika o planiranom napadu na stadion.

Stadion u Beču je rasprodat za planirane koncerte, a za koncerte u Austriji očekuje se oko 170.000 fanova.

2017. godine u napadu na koncert pevačice Arijane Grande u Mančesteru u Engleskoj poginule su 22 osobe.

Bombaš samoubica Salman Abedi podmetnuo je bombu u rancu u Mančester areni na kraju Grandeovog koncerta dok je hiljade mladih obožavalaca otišlo. Više od 100 ljudi je povređeno. Abedi je poginuo u eksploziji.

Autor: Snežana Milovanov