AKTUELNO

Karijerni diplomata Branko Branković izjavio je danas da pobeda predsednika Venecuele Nikolasa Madura na predsedničkim izborima u održanih nedelju, pokazuje da ima evidetnu podršku građana.

Komentarišući tvrdnje predstavnika opozicije u Venecueli da je opozicioni kandidat Edmundo Gonzales pobedio na izborima, Branković je za Tanjug rekao da je Madurova pobeda legitimna, a da je zadatak opozicije da uvek tvrdi kako je ona pobedila i da je sve pokradeno.

On smatra da izbori u Venecueli neće zapaliti Latinsku Ameriku i da tu neće izbiti novo žarište u svetu jer je, prema njegovim rečima, Latinska Amerika po Monroovoj doktrini oblast koju isključivo treba da kontroliše Amerika.

Dodaje da kada je Amerikancima prigustilo oko sankcija prema Rusiji, oni su direktno od Madura kupovali naftu.

Branković kaže da ne očekuje da dođe do krize u Venecueli jer su Amerikanci samo jednom napravili grešku kada su vojskom direktno ušli u Panamu i izabranog legalnog predsednika uhapsili zbog droge i odveli ga u Majami da mu sude.

"Sumnjam da će se usuditi da ponove grešku, tim pre što Maduro i Venecuela evidentno ima veliku podršku zemalja Briksa. Ne bih se iznenadio da bude pozvan na samit Briksa i da on priđe Briksu. Sve ono što je Briks proklamovao u Južnoj Africi, multipolarizam, demokratija i uspon zemalja trećeg sveta, time su politički kupili sva tri kontinenta", objasnio je on.

Foto: Tanjug AP

Branković smatra da će Maduro da čeka rezultate američkih predsedničkih izbora, odnosno da li će na vlast doći republikanci ili demokrate, i da će tek onda da stvara svoju taktiku.

"On mora da napravi dva scenarija, ako bude Donald Tramp predsednik i ako ne bude. Mnogo je blizu ali i mnogo daleko 5. novembar", poručio je on.

Na pitanje da li može da bude drastične razlike u odnosu Amerike prema Venecueli, ako su na vlasti republikanci ili demokrate, Branković je rekao da će ko god da dođe na čelo demokratske stranke morati dobro da razmisli kako sa Madurom zbog Venecuele, nafte i dolaska Briksa na međunarodnu scenu.

Dodao je da se postavlja pitanje u kojoj meri će dolaskom Briksa na međunarodnu scenu ta Monroova doktirna moći da bude toliko validna kada se zna da je Brazil već u osnivanju Briksa.

Autor: P. J.