AKTUELNO

Aktuelni predsednik Venecuele Nikolas Maduro pobedio je na predsedničkim izborima održanim u nedelju pošto je osvojio 51 odsto glasova dok je opozicioni kandidat Edmund Gonzales Urutia osvojio 44 odsto.

Šef Nacionalnog izbornog veća Elvis Amoroso rekao je da je prebrojano 80 odsto glasačkog materijala i da je trend nepovratan.

- Nikolas Maduro Moros iz Velikog patriotskog pola dobio je 5.150.092 glasa odnosno 51,2 odsto. Kandidat Edmundo Gonzales iz Saveta jedinstva dobio je 4.445.978 glasova odnosno 44,2 odsto - rekao je Amoroso obraćajući se novinarima i posmatračima.

Izlaznost je bila 59 odsto.

Argentina, Kostarika, Ekvador, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj prethodno su objavili saopštenje tražeći transparentno prebrojavanje glasova pod nadzorom posmatrača. Predsednik Argentine Havijer Majli je još pre objavljivanja prvih rezultata glasanja rekao da neće priznati pobedu Madura.

Vlada Venecuele je ovo smatrala mešanjem u izbore i pravo naroda na samoopredeljenje. Vlasti su konstatovale da su ljudi na izborima glasali slobodno i zakonito.

Foto: Tanjug AP

Maduro je posle pobede rekao da je izborna komisija pretrpela ozbiljan hakerski napad i da su venecuelanske vlasti znale ko je to naredio.

Međutim, izborn i organi, nisu odmah objavili zvanične rezultate sa svakog od 30.000 biračkih mesta širom zemlje, a to je ograničilo mogućnost opozicije da ospori rezultate.

Gonzales, penzionisani diplomata, bio je relativno nepoznat biračima pre aprila kad je u poslednjem trenutku postao zamenik opozicione liderke Marije Korine Mačado nakon što joj je onemogućeno da se kandiduje.

Do izbora je vodio u anketama.

KO JE MADURO?

Nikolas Maduro, bivši vozač autobusa i ministar spoljnih poslova, naslednik je Uga Čavesa, popularnog socijaliste, koji je kad je oboleo od raka izabrao Madura da bude privremeni predsednik nakon njegove smrti. Funkciju privremenog predsednika Maduro je preuzeo u martu 2013, a sledećeg meseca je tesno pobedio na predsedničkim izborima posle smrti svog mentora. Maduro je ponovo izabran za predsednika 2018. godine, na izborima koji se smatraju nameštenim, navodi AP. Njegova vlada je tada zabranila učešće najpopularnijim opozicionim partijama i političarima u Venecueli, a zbog nedostatka jednakih uslova opozicija je pozvala birače da bojkotuju izbore. Maduro, koga podržava 13 partija, obećao je da će garantovati mir i ekonomski rast koji će učiniti Venecuelu manje zavisnom od prihoda od nafte. Inauguracija će se održati 10. januara 2025. godine dok će mu mandat biti šest godina.

Autor: Aleksandra Aras