AKTUELNO

Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je danas da je uveren da Velika Britanija i Evropska unija mogu da postignu trgovinski sporazum koji bi štitio ključni sektor finansijskih usluga u njegovoj zemlji.

Predsednik Evropske komisije Donald Tusk rekao je ranije danas da je sporazum o slobodnoj trgovini oslobodjenoj carina najviše što London može da očekuje kada izađe iz EU, kao i da London ne može da bira šta želi u sistemu jedinstvenog tržišta Unije.

Hamond je naveo da sektor finansijskih usluga u Velikoj Britaniji "nije samo britanska imovina, već i evropska", i da je u interesu obe strane da postignu trgovinski sporazum koji uključuje finansijske usluge, navodi Asošiejted pres.

Tokom govora u Londonu, on je apelovao na EU da "ne predlaže nove barijere kada nema potrebe za njima".

Hamond je kazao da ga nije iznenadila Tuskova "veoma čvrsta pozicija" na početku pregovora i dodao da "očekuje dubok i konstruktivan angažman s EU".

Evropska unija je danas objavila svoju pregovaračku poziciju o trgovinskim odnosima s Velikom Britanijom posle Bregzita, u kojoj su odbačeni zahtevi britanske premijerke Tereze Mej.

Predstavljajući pregovaračku poziciju, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas da Velika Britanija ne može da bira ono što se samo njoj sviđa u pregovorima o trgovinskim odnosima s EU.

Tusk je dodao da EU ne želi da gradi zid prema Velikoj Britaniji, ali i da cilj Unije nije da olakša Bregzit. Naveo je da EU nudi Londonu trgovinski sporazum sličan onom koji ima s Kanadom i ocenio da Bregzit neće olakšati trgovinu, već će je "zakomplikovati i poskupeti" za sve.

#Bregzit

#EU

#Velika Britanija

'