AKTUELNO

Poruka koja je nagoveštavala napad otkrivena je američkim senatorima tokom brifinga sa visokim zvaničnicima organa reda u sredu.

Tomas Metju Kruks, koji je pokušao da ubije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na njegovom mitingu koji je u subotu održan u Pensilvaniji, nekoliko dana ranije objavio je jezivu poruku na internetu, javljaju američki mediji.

Kruks (20) je najavio zlokobne planove za dan kada je pucao na Trampa u Batleru u Pensilvaniji, piše New York Post.

"13. jul će biti moja premijera, gledajte kako se odvija", navodno je napisao 20-godišnji napadač na Steamu, popularnoj online platformi na kojoj gejmeri komuniciraju jedni s drugima, izvestio je Fox News.

Poruka koja je nagoveštavala napad otkrivena je američkim senatorima tokom brifinga sa visokim zvaničnicima organa reda u sredu.

Kruks je takođe imao slike republikanskog predsedničkog kandidata kao i predsednika Bajdena na svom mobilnom telefonu i pretraživao je datume Demokratske nacionalne konvencije i Trampovog mitinga u Pensilvaniji — gde je pucao na 45. predsednika SAD, rekli su izvori iz organa reda za New York Post.

Istražitelji pregledaju telefone i računar napadača u potrazi za odgovorima, ali još nisu identifikovali motiv.

Istraga pretrage istorije napadača nije otkrila na kojoj strani političkog spektra je Kruks — registrovani republikanac — bio, prema ABC News, koji je prvi izvestio o ovom otkriću.

Kruks, koji je ubijen nekoliko sekundi nakon što je pucao na bivšeg predsednika, imao je dva mobilna telefona — jedan pronađen blizu njegovog tela i drugi kod kuće koji je imao samo 27 kontakata, prema Foxu.

Detalji pretrage njegove istorije objavljeni su dok su se širile vesti da je prošlo 20 minuta između trenutka kada su ga snajperisti Tajne službe prvi put uočili na krovu sa puškom i trenutka kada je počeo da puca na Trampa.

U pucnjavi je ubijen 50-godišnji oca dvoje dece i povređene su još dve osobe koje su bile na mitingu.

Više izvora iz organa reda i zakonodavaca obaveštenih o istrazi rekli su za ABC da su snajperisti videli Kruksa na krovu izvan sigurnosne zone mitinga u 17.52, odnosno pre nego što je pucnjava počela u 18.12 sati.

Šokantni vremenski razmak od 20 minuta potvrđen je od strane izvora New York Posta, koji su dodali da je u jednom trenutku Kruks navodno gledao kroz svoj daljinometar u snajperiste koji su ga posmatrali.

U stvari, Kruks je identifikovan kao osoba od interesa više od sat vremena pre nego što je pucnjava počela, rekli su izvori za New York Post.

Nakon što je ispalio prvi metak, snajperisti su ga likvidirali u roku od samo 26 sekundi.

Navodno kašnjenje samo dodatno pojačava pritisak na Tajnu službu zbog njenog postupanja tokom pokušaja atentata.

Autor: Iva Besarabić