AKTUELNO

Donald Tramp, bivši američki predsednik i republikanski kandidat za reizbor u Belu kuću, izjavio je da bi Tajvan trebalo da plati Americi za odbranu pošto Vašingtonu sada ne daje ništa.

Rojters navodi da je odmah nakon ove Trampove izjave pala vrednost akcija kompanije TSMC, tajvanskog proizvođača čipova.

TSMC proizvodi 90 odsto naprednih čipova koji se koriste u svetu i ugrađuju u razne uređaje, od smart telefona preko borbenih aviona do primene na polju veštačke inteligencije.

- Ja poznajem te ljude (na Tajvanu) vrlo dobro, veoma ih poštujem. Oni jesu uzeli oko 100 odsto našeg biznisa sa čipovima. Mislim da bi Tajvan trebalo da plati cenu (američke) odbrane. Znate, mi (SAD) se ne razlikujemo od neke osiguravajuće kompanije. Tajvan nam ne daje ništa - rekao je Tramp u intervjuu Blumberg biznisviku od 25. juna koji je objavljen tek juče.

Britanska agencija navodi ocene analitičara da bi bilo kakav sukob SAD i Kine oko Tajvana desetkovao svetsku privredu zbog globalne zavisnosti od čipova koji dolaze iz TSMC.

Autor: Jovana Nerić