AKTUELNO

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel danas puni 70 godina, a kako pokazuju poslednja istraživanja javnog mnjenja većina Nemaca se sa setom seća njene vladavine.

Merkelova je bila kancelar Nemačke od 2005. do 2021. kada je otišla u zasluženu političku penziju, prenela je agencija DPA.

Istraživanje instituta "YouGov" pokazuje da većina građana misli da su se uslovi za život u Nemačkoj pogoršali od kada je konzervativna kancelarka napustila čelo zemlje.

Ukupno 61 odsto ispitanih veruje da su se uslovi za život u Nemačkoj pogoršali nakon njenog odlaska sa vlasti, dok 25 odsto smatra da su uslovi za život otprilike isti. U anketi koja je izvršena onlajn između 28. juna i trećeg jula učestvovalo je 2.030 punoletnih građana.

Foto: Tanjug AP/Georg Wendt/dpa via AP

Uzorak je odabran tako da odražava parametre populacije kao što su starost, pol, religija, političku pripadnost, obrazovanje i interesovanje. S toga predstavlja biračko telo starije od 18 godina.

Većina ispitanih za lošije uslove života okrivljuje, barem delimično rad trošlane koalicione vlade levog centra na čijem je čelu Olaf Šolc, aktuelni kancelar. Konkretno 28 odsto ispitanika tvrdi da je Šolcova vlada krivac za lošiji život, a 15 odsto za to krivi spoljašnje uslove. Više od polovine tvrdi da je u pitanju kombinacija ova dva faktora.

Merkelova je bila prva žena kancelar u istoriji Nemačke i za sobom je ostavila neizbrisiv trag.

Autor: Marija Radić