AKTUELNO

Zdravstveni zvaničnici američke savezne države Kolorado potvrdili su slučaj kuge kod stanovnika okruga Pueblo, navodi se u objavi Odeljenja za javno zdravlje i zaštitu životne Pueble.

Kako ističu u američkim Centrima za prevenciju bolesti (CDC), kuga je vrlo retka bolest, s prosečno sedam slučajeva godišnje u SAD.

Ova bolest ubila je milione ljudi u Evropi u srednjem veku, a danas se retko pojavljuje u ruralnim područjima jugozapadnog SAD, konkretno u Novom Meksiku, Arizoni i Koloradu, dodaje CDC.

Zaraza se pojavila i u Africi i Aziji

Određeni regioni Afrike i Azije takođe su prijavili slučajeve kuge ili crne smrti tokom proteklih nekoliko godina, preneo je ABC njuz.

Kugu uzrokuje bakterija Yersinia pestis, a obično se prenosi na ljude ugrizom zaražene buve koje su bile na zaraženim glodarima, ili ako je bilo kontakta sa zaraženom životinjom.

Simptomi mogu da uključuju nagli porast temperature, drhtavicu, jake glavobolje, bolove u mišićima, otečene limfne čvorove, mučninu i povraćanje.

Kugu je moguće izlečiti antibioticima, ali se moraju odmah dobiti, kako bi se sprečio teži oblik bolesti koji može da bude fatalan.

Autor: Marija Radić