AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se danas u Beloj kući.

Ti razgovori, navodi Rojters, nude šansu za stvaranje "zajednickog fronta" protiv Irana, ali deluje da će malo učiniti da unaprede naizgled zaustavljenu mirovnu perspektivu između Izraela i Palestine.

- Nameravam da razgovaram o nizu pitanja sa (Trampom) ali najviše od Iranu, njegovoj agresiji, nuklearnim ambicijama i agresivnim akcijama na Bliskom istoku, uključujući i našu granicu - rekao je Netanjahu kada je polazio iz Izraela.

On je novinarima u Izraelu rekao da će sa Trampom govoriti o mogućnosti da ga pozove na otvaranje ambasade u Jerusalimu.

Izraelski i Američki zvaničnici saopštili su da se kao prioritet ovih razgovora očekuje Trampova inicijativa za poništenje Iraskog nuklearnog sporazuma iz 2015, kao i zabrinutost zbog njegovog uporišta u Siriji.

Izrael je optužio Teheran da pokušava da ostvari trajno vojno prisustvoi u Siriji gde snage koje podržava Iran, pružaju podršku sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu u građanskom ratu.

Obojica lidera su već dugo protiv sporazuma, navodeći da je ograničen i činjenicu da ne obuhvata program balistiočkih raketa Irana ili njegovu podršku antiizraelskim ekstremistima u regionu, navodi britanska agencija.

#Bela kuća

#Benjamin Netanijahu

#Donald Tramp

#Sastanak

'