AKTUELNO

Planinar u italijanskim Dolomitima bio je šokiran kada je video roditelje sa malim detetom kako se spuštaju strmim stenama na velikoj visini bez ikakve opreme. Snimio ih je dok su koračali bez šlemova, užadi ili klinova za penjanje.

Vodič je rekao da trasa, koja dostiže visinu od 2730 m, ima veoma oštre stene i nezaštićene staze „pune adrenalina”.

Na snimku, koji je Luiđi Bartoči objavio na svom Fejsbuku, vidi se kako otac drži dete u naručju dok se pažljivo spušta niz liticu držeći je jednom rukom, dok se iza njih spušta njegova žena.

- Pogledajte ovog ludaka, on je potpuno lud, pogledajte ovo, pogledajte ovo, ljudi. Eno ga sa malim detetom u naručju. Odlično. Oni su na skoro 3.000 metara i nemaju sigurnosnu opremu, nemaju ništa - napisao je uz objavljen video.

Nekoliko minuta kasnije, Luiđi je ugledao majku i dete, takođe strane turiste, kako se spuštaju istom opasnom stazom. Dečak se nervozno drži kabla dok njegova majka ohrabruje očigledno zabrinuto dete.

A onda kažu da se nesreće dešavaju u planinama“, dodao je Luiđi.

Predsednik lokalne spasilačke službe rekao je da ljudi na planine idu nedovoljno pripremljeni i bez odgovarajuće opreme i da su ove godine imali "previše intervencija".

Autor: Marija Radić