AKTUELNO

Rat u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od "sporednih" stvari iznedrio i sportski potez. Najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima i njihov odgovor" stižu iz sveta olimpizma, jer je iz Kremlja stigao defintiivan odgovor na to idu li sportisti iz Ruske Federacije u Pariz, na ovogodišnje Olimpijske igare.

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava tokom treće godine ovog krvavog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Tako je nedavno odlučeno, od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), da ne samo da će ruskim takmičarima biti zabranjeno isticanje i nastupanje u nacionalnim obeležjima, već i navijači neće smeti da na borilišta donose zastave Ruske Federacije.

Nikakvog pomena Rusije, a ni vizuelnog prikaza njenih simbola, ne sme da bude na Igrama koje počinju za dve sedmice.

Pa opet, u Kremlju ne vide razlog da onaj ko želi - ne ode i učestvuje.

No, krenimo redom.

Podsetimo najpre, uvedeni su oštri uslovi za ruske sportiste

Predsednik MOK-a, Tomas Bah, nedavno je obelodanio da će i ono malo ruskih sportista koje bude došlo na pariske Igre morati strogo da vodi računa o jednoj stvari:

Foto: Tanjug AP/Thomas Padilla

- Ako bilo ko od njih, bilo gde, ne samo na olimpijskim borilištima već i van njih, bude viđen sa ruskom zastavom, biće izbačen sa Olimpijskih igara!

Bah je tome dodao da je "strogo zabranjeno prikazivati simbol Z" (koji deo ruske vojske koristi kao svoju oznaku u ovom sukobu), a uz to to je na Igrama "zabranjeno isticanje / saopštavanje bilo kakvih političkih poruka".

Retko koji ruski sportista uopšte može na Olimpijske igre "Pariz 2024", zbog mnogih uslovljavanja, ali i dvogodišnjih kolektivnih suspenzija, usled kojih brojni takmičari nisu mogli ni da učestvuju u kvalifikacionom procesima.

Oni Rusi koji mogu u Pariz ("a maksimalno ih može biti 55", podseća ruska novinska agencija RIA Novosti") moraju da vode računa o sledećem propisu MOK-a vezanom za učešće sportista Ruske Federacija na ovogodišnjim Igrama:

Ruskim sportistima koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija.

Oprema neće biti u bojama ruske zastave, već tirkizna, i neće sadržati grb, zastavu, niti će se igde intonirati himna Ruske Federacije tokom nadmetanja;

Dopušta se učešće takmičara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;

Foto: Tanjug AP/Thomas Padilla

Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za olimpijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, a sada i tribine;

Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome su im predočeni uslovi za učešće, ali i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta";

Sportistima koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolak na pariske Igre;

Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli.

Na sve to, Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku i da, čak i ako neki ruski sportista ispuni sve ove uslove, odnosno pristane na pomenute ultimatume, možda ipak ne dobije "zeleno svetlo" za nastup u Parizu, jer će o tome ko od Rusa sme a ko ne sme na te Igre - odlučivati posebna komisija "za podobnost.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika, Vladimira Putina, ove srede je saopštio:

- Ovo (odlazak na pariske Olimpijske igre ) je odluka svakog sportiste. Sportista samostalno donosi svoju odluku. Što se tiče onih koji su dobili mogućnost da idu, a ne žele da odu... svaki sportski savez ima svoje sopstvene okolnosti, svoje sporazume, svoja kolektivna mišljenja, svoja kolektivna rešenja i prema tome se treba ponašati s uvažavanjem - rekao je Peskov za "RIA Novosti".

Autor: Aleksandra Aras