AKTUELNO

U Francuskoj se danas održava drugi krug prevremenih parlamentarnih izbora.

Kako javlja France24, odziv birača je veoma visok i procenjen je na oko 67,1%.

Ovi izbori su ključni jer će odrediti sledećeg premijera Francuske, verovatno iz stranke ili koalicije koja osvoji najviše mesta u parlamentu.

U 18 sati zatvorena su birališta u malim mestima, a u velikim gradovima glasa se do 20 sati.

Foto: Tanjug AP/Mohammed Badra

Činjenice:

Predsednik Emanuel Makron i njegova centristička alijansa raspisali su ove prevremene izbore nakon značajnog gubitka od krajnje desnice na izborima za Evropski parlament 9. juna.

Prvi krug parlamentarnih izbora pokazao je da krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN), koju vodi Marin Le Pen, vodi sa 33% glasova, dok je levičarska alijansa Novi Narodni Front na drugom mestu sa skoro 28%, a vladajuća koalicija predsednika Makrona na trećem mestu sa 20%.

Rezultati ovih izbora su značajni za evropsku podršku Ukrajini, globalnu diplomatiju i ekonomsku stabilnost EU, potencijalno utičući na Makronov uticaj tokom preostalog predsedničkog mandata.

Prve projekcije se očekuju kada glasanje završi u 20 sati po srednjoevropskom vremenu, dok se rani zvanični rezultati očekuju kasnije uveče.

Foto: Tanjug AP/Jean-Francois Badias

Nedelju dana nakon prvog kruga, oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove može da glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora.

Uživo:

20.09 Šokantni prvi rezultati!

Nacionalno okupljanje (RN) zauzelo je tek treće mesto na parlamentarnim izborima u Francuskoj, prema izlaznim anketama BFM-a.

Levičarska koalicija Novi narodni front očekuje se da osvoji između 172-205 mesta.

U velikom iznenađenju, centristička alijansa Emanuela Makrona, Ensemble, očekuje se da osvoji oko 150-175 mesta.

RN i njegovi saveznici očekuju da osvoje između 115-150 mesta.

20.07 Bivši predsednik Fransoa Oland pobedio u Korezu

20.05 Prema prvim projekcijama niko neće osvojiti apsolutnu većinu

20.01 Levičarska alijansa NPF vodi ispred krajnje desnice i Makronove vladajuće koalicije, pokazuju projekcije Ipsos TalanLevičarska koalicija Novi narodni front osvojila je najviše mesta u drugom krugu parlamentarnih izbora, rekli su vodeći anketari u nedelju, što ih stavlja na put ka neočekivanoj pobedi nad krajnje desničarskom strankom Nacionalno okupljanje (RN), ali i dalje bez apsolutne većine u parlamentu.

Procena IFOP-a za televiziju TF1 pokazuje da bi Novi narodni front mogao osvojiti 180-215 mesta u parlamentu u drugom krugu glasanja, dok Ipsos anketa za France TV predviđa 172-215 mesta za levičarski blok.

19.44 Makron sa Atalom i drugim zvaničnicima u Jelisejskoj palati prati rezultate izbora

Francuski premijer Gabrijel Atal i drugi zvaničnici iz predsedničkog tabora pridružili su se predsedniku Francuske Emanuelu Makornu u Jelisejskoj palati gde će pratiti rezultate drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, javlja BFM TV.

19.40 Zašto je Makron raspisao izbore?

Francuski predsednik Emanuel Makron je jednom rekao da su njegove misli "previše složene" za novinare. Ipak, njegova odluka da raspiše prevremene izbore – tri godine ranije nego što je potrebno, i dok je njegova stranka u slaboj poziciji – zbunila je i najistaknutije političke naučnike, zatekla čak i njegove najbliže saveznike i ostavila mnoge francuske birače zbunjenim, piše CNN pokušavajući da razjani neke od Makronovih "složenih misli".

Foto: Tanjug AP

Jedna teorija o tome zašto je Makron sada raspisao izbore jeste da bi Francuska uskoro ionako mogla biti primorana da izađe na birališta.

Kada je Makron ponovo izabran za predsednika 2022. godine, njegova stranka nije uspela da osvoji apsolutnu većinu u parlamentu. Da bi usvojio kontroverzne zakone poput reforme penzija, Makron je sve više morao da zaobilazi parlament i pribegava predsedničkim dekretima, prema članu 49.3 francuskog ustava. Ovo je izazvalo ogorčenje opozicionih stranaka i velikog dela javnosti.

Svaki put kada se Makron pozove na član 49.3, parlament može da održi glasanje o poverenju njegovoj vladi. Sa više zakona o potrošnji koji se očekuju kasnije ove godine, Makronova vlada možda ne bi preživela još mnogo ovih glasanja. Možda je procenio da je bolje skočiti nego biti gurnut.

Foto: Tanjug AP/Jean-Francois Badias

Druga teorija je da se Makron kocka da može pobediti ekstremističke stranke izlažući ih vlasti. Makron se dugo plašio predaje i Jelisejske palate i parlamenta krajnjoj desnici 2027. godine, kada mu ističe mandat. Neki tvrde da se nadao da će, dajući RN vreme da vladi pre toga, te da će tako imati vremena da razočaraju birače.

Da li će se to kockanje isplatiti, ostaje da se vidi. Žordan Bardela je rekao da će odbiti da upravlja manjinskom vladom, što znači da bi Francuska mogla ostati u pat poziciji zbog Makronovih poteza.

19.34 Stotine kandidata odustalo od drugog kruga kako bi blokirali desnicu

Pre nego što su francuski građani počeli da glasaju u drugom krugu parlamentarnih izbora u nedelju, stotine kandidata su se povukle u pokušaju da blokiraju stranku krajnje desnice na putu ka vlasti.

Više od 200 kandidata iz centrističkog tabora predsednika Emanuela Makrona i levičarske alijanse povuklo se kako bi izbegli cepanje glasova. Oni su ostavili po strani svoje razlike sa jednim ciljem: da krajnju desnicu drže daleko od 289 mesta potrebnih za apsolutnu većinu koja je trenutno u njinom dometu.

Prošle nedelje francuski narod je postavio antiimigracionu stranku Nacionalno okupljanje (RN) i njene saveznike na prvo mesto posle prvog kruga izbora, dok je centristički tabor Makrona završio na trećem mestu, iza levičarskog bloka.

Nakon prvog kruga u izbornim jedinicama gde nijedan kandidat nije pobedio, neviđen broj mesta – više od 300 – otišao je u trokrug (mesta na kojima je moglo da se bira između tri kandidata), što je pogodovalo RN. Do utorka, kada je istekao rok za povlačenje, ostalo je manje od 100, nakon što su se centristički i levičarski kandidati strateški povukli u pojedinim izbornim jedinicama.

19.24 Raspoređeno 30.000 policajaca kako bi se sprečilo eventualno nasilje nakon izbora

Oko 30.000 policajaca biće raspoređeno širom Francuske kasno u nedelju nakon drugog kruga parlamentarnih izbora kako bi se osiguralo da ne dođe do nereda usled pojačanih tenzija. Trgovci u većim gradovima se pripremaju za najgore, barikadirajući vrata i pojačavajući prozore kako bi sprečili štetu koju bi mogli izazvati demonstranti.

19.19 Mnogo opcija je u igri

Ako nijedna stranka ne osvoji većinu u drugom krugu, rezultat će biti "viseći parlament". Ako krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje osvoji većinu, Francuska će imati svoju prvu krajnje desnu vladu od Drugog svetskog rata, a Bardela (28) će verovatno biti premijer.

Nacionalno okupljanje bi moglo pokušati da formira koaliciju – iako nema prirodne partnere ni među centristima ni među levičarima – ili Makron može pokušati da formira koaliciju sa centrističkom levicom, ili čak da imenuje tehnokratsku vladu bez političkih afilijacija, javlja France24.

Sve oči uprte u Francusku: Šta planira Marin Le Pen ukoliko pobedi na izborima?19.17 Bardela i Le Pen najavili obraćanje javnostiLider stranke Nacionalno okupljanje, Žordan Bardela, obratiće se oko sat vremena nakon zatvaranja birališta i kada prvi rezultati počnu da pristižu oko 20h po lokalnom vremenu. Obraćanje liderke krajnje desnice, Marin Le Pen, zakazano je dva sata nakon objavljivanja prvih projekcija.

Nakon prvog kruga, oboje su se obratili nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta.

19.00 Procenjuje se da će izlaznost u drugom krugu biti oko 67,1 odsto

Do 17 časova glasalo je 59,71 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima u poslednje 43 godine, nakon što je 1981. izlaznost u isto vreme iznosila je 61,4 procenata, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Autor: Snežana Milovanov