AKTUELNO

Vođa francuske desnice Marin le Pen prema poslednjim anketama neće dobiti parlamentarnu većinu u drugom krugu vanrednih izbora!

Istraživanje Ipsosa, koje je objavljeno u petak, pokazalo je da će Nacionalno okupljanje koje predvode Marine le Pen i Džordan Bardela osvojiti između 175 i 205 mandata dok je za većinu u parlamentu potrebno 289 mesta.

Autori istraživanja smatraju da je uspela strategija aktuelnog predsednika Emanuela Makrona i levičarskih partija da uklone više od 200 kandidata iz izbornih jedinica u kojima su se nadmetale tri stranke. To znači da će u drugom krugu u nedelju u tim izbornim jedinicama samo jedan kandidat ući u trku sa kandidatima Nacionalnog okupljanja što mu poveća šanse.

Praksa, poznata kao republikanski front, zahteva od francuskih glasača da glasaju za stranke koje obično ne podržavaju kako bi blokirali Nacionalno okupljanje.

- Zabrinutost da ljudi neće poslušati savete nacionalnih partija izgleda neosnovana - rekao je istraživak u Ipsosu Matje Galar za Fajnenšel tajms.

Očekuje se da će levičarska koalicija Novi narodni front osvojiti između 170 i 200 mesta. Ankete pokazuju i da će liberalne demokrate predsednika Emanuela Makrona osvojiti između 95 i 125 mesta. Republikanci desnog centra mogli bi da osvoje između 25 i 45 mesta u parlamentu.

Nacionalno okupljanje, podsetimo, pobedilo je u prvom krugu.

Tenzije u Francuskoj rastu uoči drugog kruga jer je napadnuto nekoliko učesnika kampanje dok se 30.000 policajaca sprema da bude raspoređeno na dan glasanja.

Autor: Snežana Milovanov