AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp produžio je sankcije Rusiji na godinu dana, saopštila je Bela kuća.

Predsednik SAD Donald Tramp zbog situacije u Ukrajini produžio je sankcije Rusiji na godinu dana, saopštila je Bela kuća.

Pres-služba Bele kuće je navela da se odluka odnosi na kaznene mere protiv Rusije, koje je američka vlada nametnula 6. marta, 16. marta, 20. marta i 19. decembra 2014. godine.

Tramp je svoju odluku objasnio time što je došao do zaključka da sve ove sankcije „treba da ostanu na snazi nakon 6. marta 2018. godine“ i dodao da će ove restriktivne mere zadržati „još godinu dana“.

U saopštenju pres-službe navodi se da, s obzirom da situacija oko Ukrajine, naredba predsednika od 2014. godine, prema kojoj su uvedene sankcije Rusiji, „i dalje predstavlja posebnu i izuzetnu pretnju za nacionalnu bezbednost i međunarodnu politiku SAD“, produžava se na godinu dana.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini. Zapadne zemlje su uvele niz sankcija protiv Ruske Federacije, a Moskva je preduzela kontramere. Istovremeno, Moskva je više puta odbacivala optužbe zapadnih zemalja o mešanju u unutrašnje poslove Ukrajine, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskih sporazuma. Rusija je takođe više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati s njom jezikom sankcija.

#Donald Tramp

#Rusija

#Sankcije

'