AKTUELNO

Sančeza podržava Karles Pudždemon koji živi u egzilu u Belgiji i koji je u video poruci objavljenoj u četvrtak uveče kazao je da se povlači.

Vlada Španije saopštila je danas da Žordi Sančez, istaknuti zagovornik secesije Katalonije, ne može da preuzme tu dužnost, jer je u zatvoru u Madridu i čeka eventualno suđenje pod optužbom za pobunu i učešće u pokušaju otcepljenja Katalonije od Španije.

Foto: Printscreen Youtube

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon koji živi u egzilu u Belgiji u video poruci objavljenoj u četvrtak uveče kazao je da se povlači i da podržava Sančeza za predsednika regiona, kao i da pristalice nezavisnosti Katalonije planiraju da formiraju u Belgiji neku vrstu katalonske vlade u egzilu koja bi se zvala "Savet Republike".

- Vlasti to neće dozvoliti. Takvo telo ne bi imalo nikakvu moć jer nema ustavnu osnovu - izjavio je portparol španske vlade Injigo Mendez de Vigo.

Španski ministar pravde Rafael Katala rekao je da predsednik lično mora da preuzme vlast i dodao da bi u tom slučaju na sudiji bila odluka da li će pustiti Sančeza u katalonski parlament.

#Katalonija

#predsednik

#Španija

'