AKTUELNO

Kraljevska princeza Ana izašla je iz bolnice u Bristolu gde je bila hospitalizovana pre nekoliko dana nakon što je doživela nesreću na svom imanju Gatcombe Park u Gločesterširu, potvrdila je Bakingemska palata danas.

Sestra britanskog kralja Čarlsa III nalazila se u bolnici Southmead od nedelje uveče, nakon što je pretprela potres mozga i zadobila lakše povrede, kada ju je konj udario.

Princeza Ana nalazi se kod kuće i oporavlja se nakon nezgode, piše Daily mail. Dok je bila na bolničkom lečenju, posećivali su je suprug Sir Tim Lorens i ćerka Zara Tindal. I dalje se ne znaju svi detalji incidenta, njen lekarski tim objasnio je da povrede koje je zadobila nastaju nakon što vas konj udari glavom ili nogom.

Suprug princeze Ane izjavio je u utorak da se oan dobro oseća, da oporavak teče sporo ali sigurno. Viđen je kako nosi rashladnu torbu dok je otkrio da joj je odneo "nekoliko malih poslastica od kuće".

Tim Lorens zahvalio se lekarima, medicinskim sestrama i ekipi hitne pomoći na njihovoj pomoći, rekavši da su i on i Ana duboko zahvalni medicinskom timu i bolničkom pomoćnom osoblju na njihovoj stručnoj nezi, kao i hitnim službama koje su bile tako divne na mestu događaja.

Foto: Tanjug AP/Chris Jackson

"Oboje smo duboko dirnuti svim ljubaznim porukama koje smo primili od toliko ljudi, koji su blizu i daleko. To jako znači", istakli su.

Britanski premijer Riši Sunak i čelnik laburista Sir Kir Starmer prekinuli su predizbornu kampanju ranije ove nedelje kako bi princezi uputili najbolje želje za brz oporavak, navodi Daily mail.

"Princeza je zadobila je lakše povrede i potres mozga nakon incidenta sinoć na imanju Gatcombe park. Njeno Kraljevsko Visočanstvoostaje u bolnici u Bristolu što je mera predostrožnosti kako bi se sprovelo posmatranje, i očekuje se da će se potpuno i brzo oporaviti", saopštila je Bakingemska palata 24. juna i napomenula: "Kralja redovno obaveštavaju i pridružuje se celoj kraljevskoj porodici koja šalje ljubav i dobre želje da se princeza brzo opravi".

Insajder je ubrzo nakon nesreće koja se desila princezi Ani otkrio ove detalje.

Kraljeva 73-godišnja sestra, jahačica koja se takmičila na Olimpijskim igrama, šetala je juče uveče svojim imanjem u Gločesterširu kada se dogodio incident. Hitna pomoć stigla je na mesto događaja i Ani je pružena medicinska pomoć.

Zbog nemilog događaja odloženi su njeni službeni angažmani prema savetu lekara, uključujući putovanje u Kanadu, Ana zbog povrede nije bila na na banketu u čast posete japanskog cara i carice Velikoj Britaniji, ranije ove nedelje.

Princeza Ana je 15. juna u Londonu tokom obeležavanja službenog rođendana kralja Čarlsa III umalo pala sa konja tokom svečane povorke u kojoj je učestvovala, uz princa Vilijama i princa Edvarda. Anin suprug viceadmiral Sir Tim Lorens i njena deca Zara Tidnal i Piter Filips bili su na imanju u vreme incidenta.

Kralj Čarls II, kraljica Kamila, princ Vilijam i njena braća princ Edvarda i princ Endrju obavešteni su bili o nemilom događaju, navodi Daily mail.

Foto: Tanjug AP/Chris Jackson

Još jedna kriza na dvoru

Sestra kralja Čarlsa III obavljala je brojne službene angažmane poslednjih meseci, otkako je počela zdravstvena kriza u dinastiji, zbog zdravstvenih problema Čarlsa III i Kejt Midlton. Nesreća koja ju je zadesila je treći problem koji je zahvatio britansku dinastiju iako je naravno, sudeći prema dosadašnjim detaljima, njeno stanje daleko manje ozbiljno od zdravstvenih borbi koje vode monarh i princeza od Velsa. Šta to znači za dinastiju?

Čarls III vratio se pre više nedelja javnim dužnostima, princ Vilijam obavlja javne anagažmane kao i kraljica Kamila, princ Edvard i vojvotkinja od Saseksa. Podrška koju je Ana pružala porodici je velika i značajna, i zbog ugleda koji ona ima u britanskoj i široj javnosti. Neće se značajnije poremetiti funkcionisanje dvora, što bi se desilo da se radi da zdravstvena kriza princeze Ane potraje.

Prošle su godine, otkako su se princeza Ana, vojvoda i vojvotkinja od Edinburga Edvard i Sofi i vojvoda i vojvotkinja od Gločestera, zaposleni članovi dvora, našli u centru ogromne pažnje, i velika su pomoć kralju. Kraljica Kamila sada zauzima centralno mesto, a čak i članovi porodice koji ne obavljaju službene dužnosti, poput princeze Beatris, privlače pažnju.

Dok monarh želi da se sve više posveti klimatskim promenama i problemu bacanja velikih količina hrane, a Vilijam i Kejt se zalažu za borbu sa beskućništvom i za rani razvoj dece, ostali članovi kraljevske porodice predstavljaju stalnu veru u tradicionalnije kraljevske dužnosti, piše Daily mail.

Ana je deo koncepta smanjene britanske monarhije, više o tome u odvojenomm tekstu.

Ana, poput Sofi i princa Evdrada, tiho obavlja svoj posao i u velikoj meri doprinosi dvoru. Nažalost, težak splet okolnosti je doveo do takve promene, bolesti kralja i Kejt Midlton, iako mnogi misle da bi se ta promena desila i da je situacija drugačija.

Imanje gde se oporavlja princeza Ana

Šta se zna o imanju gde se nalazi ćerkla Elizabete II i princa Filipa? Rezidencija princeze Ane je palata Sent Džejms u Londonu, ali ona najviše vremena provodi u seoskoj kući sa suprugom Timotijem Lorensom. Njena ćerka Zara Tindal takođe živi u Gločesterširu sa suprugom Majkom Tindalom i njihovom decom Miom, Lenom i Lukasom.

Foto: Tanjug AP/Chris Jackson

Kraljica Elizabeta kupila je 1976. imanje od 700 hektara za svoju ćerku i zeta Marka Filipsa koji su tamo odgajali decu, Zaru Tindal i Pitera Filipsa. Nakon što su se razveli 1992. Mark se preselio na farmu Aston koja se nalazi na imanju, gde Tindalovi sada žive.

Čitajte detaljnije o bolnici gde je bila zbrinuta princeza Ana.

"Stvarno je lepo vratiti se i jednostavno biti ono što jesi u ovakvom okruženju. Biti u mogućnosti da zauzmeš ovo mesto - što se mene tiče, jeste nešto što moram da učinim uspešnim. Ovo nije nešto što dolazi besplatno, ovo se mora platiti, inače ne mogu da ostanem ovde", rekla je za BBC-jevu emisiju Countryfile 2014.

Princeza Ana koja se 1972. srela sa Josipom Brozom Titiom, živi sa ćerkom, zetom i unucima na istom imanju, a 1980. njen brat Čarls kupio je Hajgrouv haus koji se nalazi u blizini njene kuće.

Od 1983. do 2023. imanje je bilo središte Festival of British Eventing, konjičkih trka, ali neće biti domačin ovog leta, što je saopštio Anin sin

Autor: Iva Besarabić