AKTUELNO

Lideri G7 složili su se u četvrtak na sporazum o obezbeđivanju kredita Ukrajini od 50 milijardi dolara koristeći kamate prikupljene od zamrznute ruske imovine nakon što je Moskva pokrenula invaziju na svog suseda 2022.

Politički dogovor bio je u središtu prvog dana godišnjeg samita grupe u južnoj Italiji, kojem je drugu godinu zaredom prisustvovao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski lider je u četvrtak potpisao novi, dugoročni bezbednosni sporazum sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, kao i sa Japanom, takođe članom grupe G7.

Mnogi lideri država članica suočavaju se sa poteškoćama u svojim zemljama, ali žele da promene stvari na svetskoj sceni i odgovore na ekonomske ambicije Kine.

„Ima mnogo posla, ali sam siguran da ćemo u ova dva dana moći da vodimo razgovore koji će dovesti do konkretnih i merljivih rezultata“, rekla je premijerka Italije Đorđa Meloni gostima na početku razgovora u luksuzno odmaralište u južnoj provinciji Apuliji.

Plan G7 za Ukrajinu zasnovan je na višegodišnjem zajmu kojim se koristi deo od 300 milijardi dolara zaplenjenih ruskih sredstava.

Tehnički detalji biće finalizovani u narednim nedeljama, rekao je Rojtersu diplomatski izvor iz grupe. Izvor, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da će dodatna sredstva stići do kraja ove godine.

Visoki američki zvaničnik rekao je da su Sjedinjene Države pristale da same obezbede do 50 milijardi dolara, ali da bi taj iznos mogao biti značajno smanjen jer su i druge zemlje najavile svoje učešće.

Svrha sporazuma je bila da može trajati nekoliko godina bez obzira ko je na vlasti u svakoj od zemalja članica G7.

Lideri su takođe izrazili zabrinutost zbog situacije na izraelsko-libanskoj granici i pozdravili napore SAD da obezbede prekid vatre u pojasu Gaze, navodi se u nacrtu saopštenja koji će biti objavljen nakon samita.

Oni su takođe pozvali Izrael da se uzdrži od sveobuhvatne ofanzive na grad Rafa na jugu Gaze "u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu".

Zapadne zemlje su takođe jednoglasne u svojoj zabrinutosti zbog prevelikih kineskih industrijskih kapaciteta, za koje kažu da remete globalna tržišta, i slažu se da pomognu afričkim zemljama da razviju sopstvene ekonomije, kažu diplomate.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u četvrtak da su pokušaji Zapada da uzmu prihod od zamrznute ruske imovine kriminalni i da bi doveli do odgovora Moskve koji bi bio veoma bolan za Evropsku uniju.

Zaharova je u četvrtak odgovorila i pretnjom na inicijativu nekih članica Unije da ograniče kretanje ruskih diplomata.

Portparolka ruskog ministarstva rekla je novinarima da je Zapad zaražen rusofobijom i da će Moskva preduzeti kontramere ako takva ograničenja budu uvedena.

Rusija će odgovoriti na sva ograničenja kretanja koja evropske zemlje nameću njenim diplomatama, najavila je Zaharova.

U pismu visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Žozepu Borelu, osam ministara spoljnih poslova Evropske unije pozvalo je EU da ruskim diplomatama zabrani slobodno kretanje unutar Unije i ograniči ih na zemlje u kojima su akreditovani.

Autor: Iva Besarabić