AKTUELNO

Slike engleskog premijera, Rišija Sunaka, kako srdačno pozdravlja italijansku premijerku Đorđu Meloni na samitu G7, postale su viralne. Njihov zagrljaj i nežno držanje za ruke izazvali su interesovanje javnosti, naročito zbog reakcije italijanske premijerke na hrabar gest britanskog kolege.

Mnogi korisnici društvenih mreža su komentarisali ovaj susret, izražavajući svoje zaprepašćenje i postavljajući pitanje da li je sa Meloni sve u redu.

Ovaj susret se odigrao u trenutku kada je britanski premijer trebalo da najavi dodatnih 250 miliona funti pomoći za Ukrajinu i pozove svetske lidere da učine sve što je potrebno kako bi porazili Rusiju.

Sunak je došao na samit G7, 50. po redu, koji se održava od 13. do 15. juna u gradu Fasano u regionu Pulja na jugu Italije.

Trodnevno putovanje Sunaka predstavlja priliku da unapredi svoje premijerske akreditive i skrene pažnju sa kontroverze oko njegove odluke da ranije napusti komemoracije za Dan D.

Sunak je najavio paket od do 242 miliona funti finansiranja za humanitarne, energetske i stabilizacijske potrebe u Ukrajini. Takođe, pokušaće da ubedi lidere da iskoriste imobilisana ruska sredstva za podršku Ukrajini. Njegove reči su jasne: "Moramo biti odlučni i kreativni u našim naporima da podržimo Ukrajinu i okončamo Putinov ilegalni rat u ovom kritičnom trenutku." 

Sunak ističe da Velika Britanija ostaje na čelu međunarodnog odgovora i da je važno preći sa "koliko god je potrebno" na "šta god je potrebno" ako želimo okončati ovaj ilegalni rat. Takođe, naglašava važnost jačanja nacionalne odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Inače, Sunak je otputovao u južnu Italiju nakon što se pojavio u TV predizbornom programu u Grimsbiju sa liderom laburista. Dva prioriteta na samitu G7 biće podrška Kijevu i obezbeđenje mira na Bliskom istoku. Očekuje se da će se razgovarati o značajnim globalnim pretnjama, a Sunak će istaći važnost jačanja nacionalne odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Autor: Dalibor Stankov