AKTUELNO

Kontrolor letenja je savetovao da ne pokušavaju da slete i da se vrate nazad zbog lošeg vremena i slabe vidljivosti.

Avion koji je prevozio potpredsednika Malavija Saulosa Čilimu i još devet osoba nestao je juče, a kako se navodi, problemi su nastali kada je savetovano da se letelica vrati nakon čega je veza sa pilotom prekinuta.

U avionu je bila i bivša prva dama Šanil Dzimbiri, a zvaničnici su krenuli na sahranu.

Kontrolor letenja je savetovao da ne pokušavaju da slete i da se vrate nazad zbog lošeg vremena i slabe vidljivosti, rekao je predsednik Lazarus Čakvera u uživo obraćanju.

"Ovo je srceparajuća situacija. Svi smo uplašeni i zabrinuti. Želim da uverim sve da nećemo štedeti respoložive resurse u pronalaženju tog aviona. I držim do nade da će preživeli biti pronađeni", dodao je.

Potraga za avionom i njegovim putnicima trajala je cele noći, a pored vojske i policije, uključeni su i telekomunikacioni tornjevi. Oni su bili koncentrisani uglavnom u šumskim oblastim u blizini Mzuzua, trećeg po veličini grada u Malaviju.

"Dao sam jasna naređenja da se operacija nastavi dok se avion ne pronađe", rekao je Čakvera i rekao da su SAD, Velika Britanija, Norveška i Izrael ponudile pomoć u operaciji potrage sa "specijalizovanim tehnologijama" u nadi da će ga pronaći što pre.

Podsetimo, avion je trebalo da sleti na Međunarodni aerodrom Mzuzu, na severu zemlje, neposredno posle 10.00 po lokalnom vremenu.

Nakon što je obavešten o incidentu, predsednik Malavija Lazarus Čakvera otkazao je svoj planirani let na Bahame.