AKTUELNO

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas koaliciju na čelu sa SAD u Siriji da preduzme hitnu akciju u cilju primene Rezolucije Saveta bezbednosti UN 2401 o primirju u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov je poziv toj koaliciji uputio tokom telefonskog razgovora sa šefom nemačke diplomatije Zigmarom Gabrijelom, prenosi Tass.

- Lavrov je izložio konkretne korake ruske vojske usmerene na podržavanje napora kako bi se rešili humanitarni problemi u Istočnoj Guti i učescnici koalicije na čelu sa SAD pozvali da hitno preduzmu sličnu akciju kako bi obezbedili pridržavanje Rezolucije 2401 na celoj teritoriji Sirije, uključujući oblast al-Tanf, izbeglički kamp u Rukbanu i Raku - navodi se u saopštenju.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i članovi Saveta bezbednosti Rusije izrazili su ranije danas zabrinutost zbog stanja u Istočnoj Guti, predgrađu Damaska, gde ekstremisti nastavljaju sa provokacijama.

- Razgovarali su o situaciji u Istočnoj Guti. Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog provokacija terorista. Takođe su naglasili važnost primene Rezolucije 2401 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Na sastanku Saveta bezbednosti UN 24. februara usvojena je Rezolucija 2401 koja poziva na jednomesečni prekid vatre u Siriji, kako bi u tu zemlju mogla da se dostavi neophodna humanitarna pomoć.

#Sergej Lavrov

#Sirija

'