AKTUELNO

Kina je optužila danas državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da podstiče "ideološku konfrontaciju" posle njegovih izjava u kojima podržava demonstrante sa Trga Tijenanmen, ubijenih u nasilnom suzbijanju protesta pre 35 godina.

- Tražimo odmah od američke strane da smesta ispravi svoju grešku i iskreno poštuje suverenitet i razvojni put koji je izabrala Kina - rekla je novinarima Mao Ning, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je pozvala američke vođe da "poštuju preuzete obaveze da će poštovati kineski politički sistem i da ne nastoje da ga promene, da prestanu da izazivaju ideološku konfrontaciju i da se mešaju u untrašnja pitanja Kine pod pretekstom ljudskih prava".

AFP navodi da su kineske vođe 4. juna 1989. poslale vojsku da ukloni mirne demonstrante sa Trga Tjenanmen, u centru Pekinga, i time okončale višenedeljne demonstracije u kojima je osuđivana korupcija i pozivano na političke reforme.

Stotine ljudi, a prema nekim podacima i više od hiljadu, ubijeno je u raznim delovima glavnog grada, posebno onim na prilazima trgu.

- Hrabrost i žrtva ljudi koji su se podigli na trgu Tjenanmen pre 35 godian neće biti zaboravljeni - naveo je juče Blinken u saopštenju.

Američki državni sekretar ja represiju izvršenu 4. juna 1989, nazvao "masakrom".

On je istakao da SAD podržavaju pozive koje su uputili demonstranti sa Tjenanmena da Kina prizna ljudska prava kako piše u Univerzalnoj deklaraciji UN o ljudskim pravima.

- Nastavićemo da govorimo i da radimo zajedno sa međunarodnom zajednicom da tražimo da Kina položi račune zbog kršenja ljudskih prava počinjenih unutar i van njenih granica - poručio je Blinken.

AFP navodi da suzbijanje pokreta na trgu Tjenanmen ostaje tabu tema u Kini, gde vlada i vojska nikad nisu izrazili žaljenje oko njihovog postupanja prema tim demonstracijama.