AKTUELNO

Američki predsednik Džo Bajden danas bi trebalo da potpiše sveobuhvatnu novu graničnu meru koja ce omogućiti vlastima da brzo deportuju u Meksiko migrante uhvaćene u prelasku jugozapadne granice, ako ilegalni ulasci pređu određeni nivo, rekla su dva neimenovana izvora agenciji Rojters.

Ta mera, koja bi ograničila azil, stupila bi na snagu kada broj privođenja američkih graničnih patrola pređe 2.500 dnevno, rekla su dva izvora.

Jedan od Rojtersovih izvora je dodao da bi ilegalni prelasci bi morali da padnu ispod 1.500 dnevno da bi se ograničenja azila ukinula, a ne očekuje se da ce se ograničenja odnositi na maloletnike bez pratnje.

Kako se navodi, očekuje se da će ovaj potez u izbornoj godini izazvati pravne izazove od strane imigranata i grupa za ljudska prava koje su kritikovale demokratu Bajdena, zbog usvajanja tvrdolinijaške politike koja odražava politiku njegovog republikanskog prethodnika, bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Bajden je preuzeo dužnost 2021. obećavajući da ce poništiti neke od Trampovih restriktivnih politika, ali se suočio rekordnim nivoom ilegalnih migranata sa južne granice.

Tramp je potom kritikovao Bajdena što je povukao svoju inicijalnu politiku i obećao široku represiju ako bude ponovo izabran.

Nova američka ograničenja odražavaju predlog zakona Senata koji podržava Bajden i koji je imao za cilj da blokira migrante da traže azil ako broj migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku dostigne određeni nivo.

Predlog zakona je izradila dvostranačka grupa senatora, ali su ga republikanci odbacili nakon što je Tramp izrazio protivljenje.

Broj migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice između SAD-a i Meksika opao je poslednjih meseci, što je trend koji američki zvaničnici delimično pripisuju pojačanom sprovođenju zakona meksičkih zvaničnika.

Klaudija Šejnbaum je izabrana za prvu predsednicu Meksika ubedljivom pobedom u nedelju i stupiće na dužnost 1. oktobra.

Bajdenova ograničenja na granici mogla bi da izvrše pritisak na Šejnbaum, naslednice sadašnjeg predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, da spreči ilegalne prelaske granice iz Meksika u SAD.