AKTUELNO

Snežne padavine izazvaće potpuni kolaps!

Evropu će sledeće nedelje okovati ledeni vazduh iz Sibira. Veliku Britaniju će kako prenose mediji zadesiti najhladnija zima u poslednjih nekoliko godina, uz obilne snežne padavine.

Oluja sa Arktika, koja se naziva "zver sa istoka", u nedelju uveče će doneti ekstremno niske temperature, u nekim oblastima i do minus osam stepeni Celzijusovih, što je ekstremno nisko za Brinatniju, dok će u drugim delovima Evrope temperatura padati do - 20 stepeni u jutarnjim satima.

Foto: Tanjug

- Nismo imali ovako niske temperature u ovom delu godine još od 2013. godine. Proleće će biti odloženo ovim zahlađenjem, jer će 1. marta ledeni talas biti tek na polovini - rekli su britanski metorolozi.

Kako piše "Gardijan", zbog neobičnog strujanja vazduha mraz će se protezati preko Britanskih ostrva, severne Evrope i zapadnog Sibira, pri čemu će maksilamalne dnevne temperature biti tek jedva iznad nule. U Rusiji se najavljuje i do neverovatnih -50 stepeni Celzijusovih. Hladni talas donosi obilne snežne padavine i oluju u većem delu Evrope.

Tokom dana u ponedeljak, očekuje se temperatura oko nule u većem delu kontinenta, dok će jedino Severna Irska izbeći naglo zahlađenje.

Lekar iz Engleske, doktor Tomas Vajt, upozorio je građane da ledeno vreme može imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.

Foto: Tanjug AP

- Građani stariji od 65 godina, oni sa hroničnim bolestima srca i pluća i mala deca, posebno su ugoroženi tokom hladnog vremena, jer se njihova tela muče sa padom temperatura - rekao je britanski lekar.

Snažno nevreme izazvalo je haos i u SAD-u. Naime, najmanje tri osobe poginule su u stravičnom nevremenu koje je pogodilo delove američkog Srednjeg zapada i juga.

#Evropa

#Led

#Sneg

#Zima

'