AKTUELNO

Zemljotres jačine 4,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je italijanski supervulkan Flegrejska polja (Campi Flegrei) u ponedeljak uveče, izazvavši blagu štetu u gradu Pocuoli, u epicentru, i čak do grada Napulja, oko 20 kilometara dalje, saopštio je italijanski Nacionalni institut za Geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Prijavljene su pukotine u zidovima, potvrdio je za CNN portparol italijanske vatrogasne brigade.

Zemljotres jačine 4,4 na dubini od 3 kilometra najjači je zemljotres koji je pogodio visoko seizmičko područje u poslednjih 40 godina, prema podacima INGV-a.

Zemljotres je deo tekuće „seizmičke oluje“ koja je u poslednjih 48 sati videla više od deset događaja jačine preko 2,0 stepena.

Zemljotresu jačine 4,4 u 20.10 časova po lokalnom vremenu prethodio je tremor jačine 3,5 sat ranije.

INGV je zabeležio 1.252 zemljotresa u oblasti Flegrejskih polja u mesecu aprilu 2024. godine, većina sa magnitudom manjom od 1,0.

Ovaj supervulkan se nalazi na oko 500 kilometara vazdušnom linijom od Srbije. Poslednja velika erupcija supervulkana bila je 1538. godine, što je rezultiralo stvaranjem novog zaliva na južnoj italijanskoj obali. INGV je primetio povećanje seizmičke aktivnosti od 2022. godine, što bi moglo biti posledica ili stvaranja magme ispod površine ili stvaranja gasova, prema nekoliko vulkanologa.

Vulkan je udaljen oko 50 kilometara od Vezuva i sklon je fenomenu poznatom kao bradiseizam, tokom kojeg se tlo podiže i spušta usled pritiska ispod površine. Poslednji veliki ciklus bio je 1984. godine, ali je nekoliko vulkanologa reklo CNN-u da ovo područje doživljava novi ciklus ovog fenomena.

Više od 500.000 ljudi živi u crvenoj zoni neposredno uz vulkan, prema italijanskoj agenciji za civilnu zaštitu, koja ove godine radi na ažuriranju planova evakuacije u slučaju velike katastrofe.

"Živimo sa stalnim strahom"

Škole će u utorak ostati zatvorene u Pocuoliju gde su otvoreni smeštajni centri i postavljeni šatori na parkiralištu i trgu uz more kako bi se smestili uspaničeni stanovnici, objavio je gradonačelnik grada Luiđi Manconi.

- Moramo da živimo sa stalnim strahom - svedoči stanovnik Pocuolija na javnom kanalu RAI.

Vatrogasna brigada saopštila je da su stanovnici prijavili pukotine na kućama i delove koji su otpali s fasada zgrada.

- Koliko će zgrade moći da izdrže sve ove udare, to je ono što se pitamo, jer nisu izgrađene da izdrže toliki udar - rekao je jedan stanovnik.

- Zemlja nastavlja da raste brzinom od dva centimetra mesečno, što je veća stopa nego prošle godine, a čini se da će se, nažalost, nastaviti - ocenio je vulkanolog Mauro Di Vito na Kanalu 21.

Prema mišljenju stručnjaka, međutim, scenario katastrofe, odnosno izbacivanje lave, pepela i kamenja, malo je verovatan u bliskoj budućnosti. Flegrejska polja su već neko vreme bila pogođena mnogim manjim zemljotresima. Uglavnom su to mala i jedva primetna podrhtavanja koja slabe zemljinu koru na tom području. Istraživači su više puta upozoravali na ovaj fenomen. Već 11 godina za tu oblast važi žuto upozorenje, pozivajući na oprez.

Autor: