AKTUELNO

Severna Koreja je još ranije izjavila da nema nameru da se sastane sa Pensom u Pjongčangu.

Američki potpredsednik Majk Pens trebalo je da se sastane sa zvaničnicima Severne Koreje na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, međutim vlada Kim Džong una je u poslednjem trenutku otkazala taj susret, saopštila je danas Trampova administracija.

- U poslednjem trenutku delegacija Severne Koreje je odlučila da sastanka neće biti. Žao nam je što nisu iskoristili tu priliku - rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert, prenela je agencija AP.

Sa druge strane Severna Koreja je još ranije izjavila da nema nameru da se sastane sa Pensom u Pjongčangu.

- Nemamo nameru da se sastanemo sa SAD tokom boravka u Južnoj Koreji. Nećemo koristiti priliku poput sportskog festivala, nema potrebe za tim - rekao je predstavnik severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova 8. februara.

Pens je trebalo da se sastane sa mlađom sestrom severnokorejskog lidera Kim Jo Džong i predsednikom severnokorejske Skupštine Kim Jong Namom 10. februara, međutim sastanak je otkazan dva sata pre početka, prenosi Rojters.

- Nakon što je Pens osudio kršenje ljudskih prava u Severnoj Koreji i objavio planove za uviđenje novih ekonomskih sankcija, oni su odustali od sastanka ili možda nikada nisu ni bili ozbiljni u vezi sa tim - rekao je Pensov šef kabineta Nik Ejers.

On je dodao i da je američki predsednik Donald Tramp odlučio da će SAD, ukoliko budu želeli da razgovaraju, dostaviti njihovu beskompromisnu poruku.

- Da su tražili sastanak sastali bi smo se. On je takođe jasno stavio do znanja da dok se ne slažu da treb da završe denuklearizaciju, nećemo menjati ni jednu od našilh pozicija ili pregovarati - rekao je Ejers.

#Majk Pens

#SAD

#Sastanak

#Severna Koreja

'