AKTUELNO

Kina je ove godine napustila politiku jednog deteta po porodici.

Naučnici smatraju da je u Kini nestalo između 30 i 60 miliona devojčica, navodno pobačenih ili ubijenih po rođenju, zbog politike "jedna porodica – jedno dete". U prilog tome su išli i narodni običaji da je muško dete “traženije“ od ženskog, koga se porodica navodno lako i okrutno odriče.

Ipak, istraživači iz SAD i Kine misle da su pronašli i većinu “pobačene“ dece, postavljajući tezu da mnoge porodice rođenje devojčica nisu ni prijavile. Džon Kenedi sa Univerziteta u Kanzasu kaže da se smatra da nedostaje 30 miliona devojčica u populaciji.

- To je veličina Kalifornije, a one su samo nestale. Većina koristi demografsko objašnjenje da kaže da su abortus i ubistvo dece razlozi što se ona ne pojavljuju u popisima stanovništva. Mi smatramo da postoji političko objašnjenje - rekao je Kenedi i dodao da je u samo jednoj generaciji otkriven “višak“ od četiri miliona ljudi

Foto: Pixabay.com

Istraživači su do ovakvih otkrića došli posle razgovora sa lokalcima u provinciji Šansji, a jedan od njih je imao dve devojčice i sina, dok se prema mlađoj odnosio kao prema nepostojećoj. Tu je postojao i princip da ako je prvo dete žensko, onda porodica može da ima i drugo dete. Nakon što su ovu praksu potvrdili i drugi njihovi sagovornici, istraživači su uporedili brojku dece rođene 1990. s brojkom 20-godišnjih Kineza u 2010. godini.

Otkrili su 'višak' od četiri miliona ljudi te da je čak milion žena više nego muškaraca.

- Ako obuhvatimo razdoblje od 25 godina, moguće je da ukupno 25 miliona žena nisu u statistici rođenih - rekao je Kenedi.

S. P.

#Istraživanje

#Kina

#devojčica

'