AKTUELNO

Fiona veruje da je stres odigrao veliku ulogu u njenoj terminalnoj dijagnozi, toliko da se, kada se oslobodila svakodnevnog pritiska i napetosti, osetila kao da raka više nema.

Odrastajući na toplom suncu istočne obale Australije, život je bio i više nego dobar prema mladoj mami Fioni koja je uživala u karijeri i porodičnom životu.

Imala je 32 godine, a njena devojčica tri, u trenutku kada joj je rečeno .da ima rak i 50 odsto šanse da preživi naredne dve godine.

Sve to se odigralo 1993, a tri decenije kasnije ona i dalje živi svoj najbolji život putujući po svetu sa suprugom.

Kako je sve počelo?

Nakon što je uočila novi mladež koji ju je svrbeo na sredini leđa, Fiona je, na predlog supruga Dejvida, otišla kod gradskog lekara. On je odlučio da ukloni mladež, a nakon pregleda odstranjenog tkiva ispostavilo se da je u pitanju melanom četvrtog stadijuma.

Zahvaljujući njenoj bliskoj prijateljici koja je slučajno bila onkološka medicinska sestra, dobila je termin u sidnejskoj bolnici koja je specijalizovana za melanome. Tamo je imala široku eksciziju na mestu mladeža, hirurški zahvat kojim se uklanjaju ćelije raka, kao i deo zdravog tkiva koji ih okružuje, u cilju sprečavanja recidiva.

Najčešći prvi znak melanoma je obično pojava novog mladeža ili promena postojećeg, koji će u većini slučajeva imati nepravilan oblik i/ili više od jedne boje. Kancerozni mladež takođe može da izgleda veći nego obično i ponekad može da svrbi ili krvari.

Iako ovo može da se desi bilo gde u telu, najčešće pogođena područja su leđa i noge.

Prva operacija

Nakon uklanjanja mladeža i umirujućih reči lekara, Fiona se vratila da uživa u životu sa svojom porodicom, postižući sve svoje ciljeve u karijeri. Ali, vrlo brzo, pronašla je čudnu kvržicu ispod pazuha.

Rak za koji je mislila da se nikada neće vratiti metastazirao je, a tada je inficirao limfne žlezde ispod njene ruke, pa su lekari zakazali operaciju.

- Kada je doktor rekao da ću biti u bolnici u ponedeljak, samo sam počela da plačem. Na kraju su mi rekli da imam 50/50 šanse da preživim dve godine, i ja sam samo pomislila da je to dovoljno dobro, da nema šta da brinem. I otišla sam na posao - rekla je sarkastično, kako piše "Newsweek".

Druga operacija

Dve godine kasnije, Fiona je započela sopstveni posao, koji je sama vodila bez problema, ali njen užurbani način života joj je izazivao veliki stres.

- Odjednom sam imala veoma čudan osećaj. Stalno sam ispuštala olovku, nisam mogla da se setim koji je moj broj telefona kada bi me neko pitao, a mislila sam da se ne osećam baš dobro. Sećam se da sam imala užasne glavobolje, da nisam mogla ni da pričam. Bilo mi je tako loše. Odvezli smo se u bolnicu, gde su mi uradili magnetnu rezonancu i rekli da imam krvarenje u mozgu. U specijalizovanoj bolnici su me operisali.

Foto: Facebook/David Aaron

Tamo je suprugu rečeno da verovatno neće izaći izaći živa ili da će biti kao biljka, pa je morao da prođe kroz sate razmišljanja šta je najbolje da učini za svoju ženu.

Ali preživela je. Lekari su uspeli da otklone tumor i počela je radioterapiju. Međutim, to nije značilo da je potpuno izlečena.

Prekretnica

- Proslavite ako stignete do Božića - bile su reči koje je Dejvid zapamtio dok su mu lekari objašnjavali da su učinili sve što su mogli, ali melanom njegove supruge nije nestajao.

Kada je ovo čula, Fiona je bila uništena, ceo njen svet se srušio, ali nije mogla da dozvoli da je negativne misli savladaju.

- Dobro sam razmislila. Imam svoj rok upotrebe, ali nije rekao koji Božić, pa sam nastavila dalje - našalila se Fiona.

Nakon što je prihvatila ideju da lekari ne mogu ništa drugo da urade za nju, pronašla je kliniku koja je vodila radionice o različitim načinima lečenja raka, i tada se sve promenilo.

- Ono što smo u tom trenutku radili nije funkcionisalo. Tako da smo oboje dali otkaze, preselili se iz Sidneja u Kvinslendu, gde je bio mnogo sporiji tempo života. Mnogo sam meditirala i vizualizovala, i verovala da moram da ostanem pozitivna jer imam divnog muža koji me voli i prelepu petogodišnju devojčicu kojoj je potrebna majka. I samo sam pomislila da će me ljubav provesti kroz ovaj proces, da budem pozitivna prema svima i da se okružim pozitivnim ljudima.

Novi život

Kada su se nastanili na novoj lokaciji, postali su vegetarijanci, a čak su uzgajali i svoje proizvode.

U isto vreme, Fiona je meditirala, razvijala se i vodila život bez stresa, dok je njihova ćerka Nadija išla u lokalnu seosku školu i živela opuštenim načinom života.

Čim se Fiona osetila bolje, par je odlučio da putuje po Australiji godinu dana u karavanu.

Fiona veruje da je stres odigrao veliku ulogu u njenoj terminalnoj dijagnozi, toliko da se, kada se oslobodila pritiska i napetosti koje su joj neprekidni radni sati i gradski život doneli, osetila kao da raka više nema.

- Porazno je kada se suočite sa sopstvenom smrtnošću, ali morate ostati pozitivni i reći da vi to možete. Imaćete loše i dobre dane, samo budite nežni prema sebi.

Prkoseći svim izgledima, Fiona je uspela da prođe kroz to, živeći punim plućima, ne razmišljajući više o svom raku.

Autor: