AKTUELNO

Elon Musk vam se javi na Instagramu i traži 50.000 dolara, šta ćete prvo da pomislite? Verovali ili ne, jednoj Južnokorejki ništa od ovoga nije izgledalo sumnjivo.

Nedavno je ova žena, koja je htela da ostane anonimna, za lokalne medije u Južnoj Koreji rekla da je prevarena i da je izgubila 50.000 dolara zbog osobe koja se pretvarala da je Elon Musk.

Prevara je počela na Instagramu, gde je žrtva, veliki obožavalac Muska, dobila zahtev za "praćenje" sa profila koji je tvrdio da je upravo šef Tesle. U početku je, kako je rekla, bila skeptična.

"Prošle godine sam doživela nešto poput sna. 'Musk' me je zapratio na Instagramu. Iako sam bila veliki obožavatelj Maska nakon što sam pročitala njegovu autobiografiju, u početku sam sumnjala da je ovo istina", navela je ona.

Prevarant je, međutim, nastavio da je ubeđuje tako što je slao slike Muska dok je na poslu, kao i fotografije njegove "lične karte". Na kraju je poverovala da je u pitanju pravi Musk, najviše jer su razgovarali o detaljima iz privatnog života ovog milijardera.

"Ovaj 'Musk' je pričao o svojoj deci i o dolaženju helikopterom na posao u Tesli ili SpaceX-u", rekla je ona.

Prevarant joj je čak govorio o sastanku Muska i južnokorejskog predsednika Juna Suk Jeola u aprilu 2023, rekavši da su razgovarali o izgradnji Teslinih gigafabrika.

Poverenje je dalje uspostavljeno tokom deepfake video poziva u kojem je prevarant, prerušen u Muska, rekao ženi da je voli.

Nakon toga je predstavio ovoj ženi lažnu "priliku za ulaganje", tvrdeći da na taj način hoće da nagradi svoje najveće obožavaoce.

"Rekao je da nasumično kontaktira fanove, i da je srećan kada se oni obogate", objasnila je ova žena. Na kraju, poslao je broj korejskog bankovnog računa i ubedio je da prebaci 50.000 dolara.

Autor: